chef för miljöledningsenheten Stig Persson förklarade varför regionen satsat på att köpa in nyckelfärdiga vindkraftverk. Foto: Robert Rolf

Vindkraft ska
hjälpa regionen

HÄSSLEHOLM Vindkraften engagerar många, vilket inte minst Eolus vindkraftsseminarium visade. Cirka 300 personer var på plats, och det var både förespråkare och kritiker som samlades i kulturhusets röda salong.

En av de cirka tio föreläsarna på seminariet var Region Skånes chef för miljöledningsenheten Stig Persson. Just Region Skåne har svarat för den största offentliga upphandlingen av vindkraft, och Stig Persson förklarade hur och varför regionen gjort detta.

– Det kan tyckas märkligt när regionens huvuduppgift är sjukvård, kollektivtrafik och att utveckla regionen. Men regionen ska också vara fossilbränslefritt och klimatneutralt år 2020, och med anledning av det var det inte så konstigt, säger Stig Persson.

Vindkraften var ett politiskt initiativ, och Stig Persson erkände att de på tjänstemannanivå var väldigt skeptiska till förslaget till en början.

– Men de utredningar som gjordes och de anbud vi fick visar att vi förväntas minska kostnaderna för elanvändning i våra egna fastigheter med 60 miljoner kronor exklusive skattebefrielse under en 20-årsperiod, och med tanke på det var det inget att tveka över. Målet är att vindkraften som produceras ska motsvara 40 procent av regionens elanvändning, säger Stig Persson.

Dagens fråga

Har du grillat igen efter efter förbudet hävdes?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×