Annons

Familjerätt är död, kärlek och pengar

Livsviktigt På Juristbyrån i Kristianstad kan nordostskåningar få hjälp med alla aspekter av familjerätt.
Personligt • Publicerad 23 februari 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Susanne Strandh
Susanne Strandh

Familjerätt kan vara snårigt och många tänker kanske inte på vad som gäller förrän man försätts i en situation där det hade varit bra att ha ett juridiskt avtal av något slag. Det kan vara när man flyttar ihop, separerar eller någon avlider.Juristbyrån samarbetar med Swedbank och sparbankerna och byrån i Kristianstad är relativt nystartad i sin nuvarande form.– Vi vill vara det självklara valet när det gäller familjerätt, säger Susanne Strandh.– Det ska vara lätt att komma i kontakt med oss och inte kännas krystat eller stelt. Vi jobbar här för enkelhet och tillgänglighet.– Familjerätt handlar om oss vanliga människor, säger Ulrika Lysholm.

Det är hon som är ansvarig för verksamheten här och även om basen är i Kristianstad, så kommer hon även att ha möjlighet att komma till både Hässleholm och Osby.Susanne Strandh har hand om Karlshamn, Olofström och Åhus, medan Cathrine Schannong främst kommer att arbeta i Kristianstad.Ulrika har många års erfarenhet av att arbeta med familjerätt och jobbat som jurist i Sparbanksvärlden.På Juristbyrån kan man hjälpa till med till exempel bouppteckningar, arv, bodelningar, testamenten, äktenskapsförord och samboavtal.– Jag brukar säga att jag jobbar med kärlek, död och pengar, säger Ulrika Lysholm.

Annons

Alla tre berättar att de fastnat för just familjerätt eftersom den här inriktningen eftersom de gillar att arbeta med människor.– Det är en social form av juridik med mycket kundkontakter, till skillnad från många andra delar av juridiken, säger Susanne Strandh.– Man kommer väldigt nära sina kunder och det är oftast i väldigt speciella skeenden i livet de kommer i kontakt med oss, säger Cathrine Schannong.– Det känns bra att kunna vara till hjälp.

De tycker även det är viktigt att man håller sig informerad om vad som gäller.Till exempel skriver de mycket testamenten och fullmakter.– Vi lever i andra familjekonstellationer nu för tiden, man lever till exempel ofta som sambor längre och då måste man tänka på att man inte ärver varandra alls, säger Susanne. – Därför är det bra att komma överens om saker medan man är överens.Susanne, som även arbetat en del med internationell familjerätt påpekar också att många numera har fler internationella anknytningar.– Det påverkar också, säger hon.

Är man osäker på vilken hjälp man behöver, eller om man ens behöver hjälp i någon familjerättslig fråga så är det fritt fram att höra av sig till Juristbyrån.De erbjuder också en så kallad ”Livsbesiktning”.– Då gör man en analys av personens familjejuridiska situation och tittar på vilka behov som finns, säger Ulrika Lysholm.Livsbesiktningen är helt kostnadsfri, men om man sedan bestämmer sig för att till exempel upprätta ett testamente, så betalar man ordinarie arvode.

Fakta:Ställ din fråga till Juristbyrån!

Har du frågor om familjejuridik? Juristbyrån kommer med jämna mellanrum att svara på läsarnas frågor. Frågorna och svaren kommer att publiceras på Personligt. Ställ DIN fråga till Juristbyrån. Skicka ett mejl till personligt@nsk.se och skriv Juristbyrån i ämnesraden.

Familjerätt är den del av civilrätten som reglerar familjens rättsställning och familjemedlemmars inbördes rättigheter och skyldigheter. Ibland räknas även förmyndarskapsrätten och arvsrätten till familjerätten. Även namnfrågor kan anses ligga inom familjerätten. De viktigaste svenska lagarna på området är äktenskapsbalken och föräldrabalken. Namnfrågor regleras i namnlagen och arvsrätten i ärvdabalken.

Familjerätt berör till exempel:

Parförhållanden – Hindersprövning. månggifte, registrerat partnerskap, samboförhållande, samkönat äktenskap, äktenskapsförord, äktenskap

Bodelning – Upplösning av parförhållande, skilsmässa, upphörande av samboförhållande, upplösning av äktenskap.

Arvsrätt – Arv, bouppteckning, bröstarvinge, dödsbo, särkullbarn, testamente, ärvdabalken.

Barnfrågor – Adoption, faderskap, förmyndare, underhållsstöd, vårdnadshavare, vårdnadstvist.

Bakom juristbyrån:

Susanne Strandh

Ålder: 30 år

Bor: Sölvesborg

Familj: Gift, ett barn på 1,5 år.

Utbildning: Examen i juridik från Uppsala universitet.

Erfarenhet: Har varit yrkesverksam inom familjerätt sedan 2009 och arbetat med Ulriksa sedan 2012.

Därför valde jag att jobba med familjerätt: ”Det är svårt att sätta fingret på när intresset kom, men det var ett favoritområde redan på universitetet. Som jurist kan man jobba med en väldigt massa yrken, men jag gillar de personliga kundmöten som man får inom familjerätten.”

Ulrika Lysholm

Ålder: 46 år

Bor: Perstorp

Familj: Gift med två vuxna barn, 19 och 20 år gamla.

Utbildning: Tog examen vid Stockholms universitet 1991.

Erfarenhet: Mångårigt arbete som familjejurist. Har jobbat i Sparbanksvärlden sedan 1998 och även hjälp Sparbanken med juridiska frågor. ”Men intresset för familjejuridiken har alltid varit större.”

Därför valde jag att jobba med familjerätt: ”Man får vara med människor i alla livets skeden. Man väljer nog inte familjerätt om man inte tycker om att arbeta med människor.”

Cathrine Schannong

Ålder: 24 år

Bor: Kristianstad

Familj: Förlovad.

Utbildning: Examen i juridik från Örebro universitet.

Erfarenhet: Har precis fått ut sin examen och har bara hunnit jobba ett par månader på Juristbyrån i Kristianstad, men har även arbetat med familjejuridik på motsvarigheten i Uddevalla.

Därför valde jag att jobba med familjerätt: ”Det känns som att det skiljer sig från andra juridiska områden och jag gillar att jobba med människor.” ”Jag hade turen att få in en fot i branschen och trivs jättebra. Dessutom är jag född och uppvuxen i Skåne, så att jobba här känns som att komma hem.”

Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons