Annons

Inget omfattande firande i Hässleholm

Hässleholm Mer hände på andra orter inom det område som från och med 1974 utgör nuvarande Hässleholms kommun.
Hässleholm • Publicerad 7 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Hässleholmssonen Leif Carlsson, som under flera år undervisade på Linnéskolan i sin hemstad, har skrivit en lång uppsats om ”Hässleholm under andra världskriget”. Den har publicerats i Västra Göinge hembygdsförenings årsskrift 2010. Uppsatsen ger en initierad bild av situationen under ofärdsåren 1939-1945.

De flesta fick nyheten via radio. På arbetsplatserna jobbades det, enligt Leif Carlsson, vidare som vanligt. Även i skolorna pågick normal undervisning, men lärarna informerade givetvis sina elever om det viktiga som hänt. Personalen på T4 fick ledigt under kommande helg. Annars märktes det inte så mycket av nyheten inne på Skånska Trängkåren.

Annons

”I Bjärnum gav manskören en spontan konsert på kvällen. I Tyringe inbjöds invånarna till en nordisk fredsdemonstration söndagen den 13 maj. Några motsvarande arrangemang rapporteras inte från Hässleholm. Men många människor i staden vittnade om den stora glädje de kände. Den 8 maj klockan åtta på morgonen ringde kyrkklockorna i hela landet för att fira freden.” Detta enligt Leif Carlsson.

Tidningen Norra Skåne fyllde en viktig funktion. Den gav fyllig rapportering om freden. Redan tidigare hade läsarna i stan och på landsbygden fått skakande skildringar av de fruktansvärda förhållandena i de avslöjade koncentrationslägren ute i Europa.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons