Annons

”Människan har inte lärt sig någonting”

Hässleholm • Publicerad 8 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Han blir allvarlig när frågan ställs. Göte Tell vill absolut inte framställa sig som någon krigsexpert eller så kallad stridis. Tvärtom. Han är en lugn och sansad humanist som tycker att krig är något alldeles förfärligt.– Ska jag sammanfatta tror jag att jag säger ungefär så här: ”Människan har inte lärt sig någonting.”- En sak är klar: Människan har i alla fall inte blivit bättre än förr. Titta dig omkring i världen.

Han trivdes hela tiden bra i det militära, även om det ibland gällde svåra saker. Tell glömmer aldrig slutet av augusti 1944, när han knappt 20 år gammal kommenderades till Höjalen utanför Vittsjö, där ett brittiskt bombplan störtat och alla ombord omkommit.

Bombningarna över Tyskland var då inne i ett mycket intensivt skede.– Vi var ett antal mannar från T4 som fick åka till Höjalen och stanna kvar ett tag. Scenerna var hemska. – Vi hittade bland annat stövlar där fötter och delar av ben fortfarande satt kvar.Som sjukvårdare hade de realistiska övningar. Göte har på olika sätt haft nytta av sina militära kunskaper under hela livet.– Det har fungerat bra att vara pensionär i 31 år nu, konstaterar torparsonen som tjänstgjorde under sju olika regementschefer på T4 1942-1984.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons