Annons

Fängelse för vådaskott

OSBY Hovrätten skärper straffet för Osbybo.
Osby • Publicerad 30 juni 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 27-årige Osbybon berättade under rättegången i Hässleholms tingsrätt tidigare i år att han hade hittat geväret i en kista på gården där han bodde. En dag förra sommaren kom några vänner för att hälsa på och fick då syn på hagelgeväret, som 27-åringen hade spänt fast i ett skruvstäd. Alla tyckte att det var spännande och vapnet togs ur skruvstädet. När 27-åringen skulle ställa ifrån sig vapnet igen gick av misstag en salva av. Mannen hävdar att han inte hade insett att vapnet var laddat.– Jag höll det i en hand och så gick skottet av. Alla blev chockade, sa han under rättegången.Salvan träffade en av besökarna och slet upp ett 20 centimeter brett sår i vadmuskeln. Mannen stod i tingsrätten åtalad för vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott och dömdes till 240 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn. Åklagaren hade dock yrkat på ett strängare straff, ett och ett halvt års fängelse. Därför överklagade han till hovrätten för att få straffet skärpt.I måndags meddelade hovrätten i Malmö sin dom. Man går delvis på åklagarens linje och skärper brottsrubriceringen till grovt vållande till kroppsskada. Straffet skärps det också. 27-åringen hade sedan tidigare skyddstillsyn efter att ha dömts för ett narkotikabrott och nu omvandlar hovrätten det hela till ett års fängelse istället.Tingsrätten hade i sin bedömning tagit med att 27-åringen har visat sig vara villig att bryta med sitt tidigare leverne med droger och brott och därför valde man att inte döma honom till fängelse. Men hovrätten tar inga sådana hänsyn utan konstaterar helt enkelt att mannen har hanterat ett livsfarligt vapen inomhus framför flera andra människor utan att vara säker på huruvida det var laddat eller inte.

Offret har under utredningens gång ändrat sin historia. Från början hävdade han att han hade blivit beskjuten av en okänd person i en förbipasserande bil.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons