Annons

Gräsmattan laglig enligt tingsrätten

STRÖNHULT Husägare som sådde gräs vid Immeln frias.
Osby • Publicerad 1 juli 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Paret var åtalade för att ha brutit mot strandskyddet då de flyttade stenar, fyllde igen hålor och sådde gräs på en del av sin tomt som går ner mot Immeln. Strandskyddet finns till för att markområden i närheten av olika vattendrag inte ska skadas biologiskt och för att värna allmänhetens friluftsliv. Men om man gör saker som bara syftar till att upprätthålla status quo, som att återställa en gammal gräsmatta, så är det inte brottsligt.Och det var just det som paret hävdade under rättegången i Hässleholm – att gräsmattan fanns på platsen redan för länge sedan och att de nu bara återskapade den. De menade att marken togs i anspråk för odling redan på 1800-talet. Som vittne hade de kallat en granne som i rätten berättade att det på 1940-, 50- och 60-talen växte gräs som slogs med lie på platsen. Hans farfar hade också odlat potatis och jordgubbar där.Åklagaren å sin sida visade satellitbilder från 2004 och 2010 som bevis för att det inte fanns någon odling eller gräsmatta där innan.

När tingsrätten bedömde fallet kom man fram till att det utifrån satellitbilderna inte går att dra några slutsatser om huruvida naturen på platsen tidigare var orörd eller inte. Däremot ger grannens vittnesmål stöd för att det tidigare funnits såväl gräsmatta som typiska trädgårdsväxter där. Därför frias också paret.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons