Annons

Pojke fick vänta i ett år på hjälp

OSBY Nu tvingas socialen i Osby betala 16 500 kronor.
Osby • Publicerad 1 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

I juli 2013 fattade Osby kommun beslut om att pojken skulle få en kontaktfamilj, alltså en ”extrafamilj” som ska fungera som en trygghet för pojken och där han ska kunna bo några dagar med jämna mellanrum.Men enligt Osbys socialtjänst hörde inte den tilltänkta kontaktfamiljen av sig med besked om huruvida de ville ta uppdraget eller inte. Tiden gick och i avvaktan på att socialen skulle ordna en kontaktfamilj fick pojken hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin och av en familjebehandlare. I januari i år hörde pojkens mamma av sig till socialtjänsten med ett eget förslag till kontaktfamilj. Men det visade sig senare att den familjen inte kunde ta uppdraget.

Inte förrän i september 2014, alltså mer än ett år efter att socialtjänsten hade fattat beslut om att pojken skulle få en kontaktfamilj, lyckades man ordna fram en sådan. Det är alldeles för lång tid, menar den statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, som har i uppdrag att granska kommunernas socialtjänster. Därför begärde man att förvaltningsrätten i Malmö skulle ålägga Osbys socialtjänst att betala 16 500 kronor i straffavgift, en begäran som rätten nu har sagt ja till.Enligt förvaltningsrätten ska det inte ta med än maximalt två månader att ordna en kontaktfamilj i situationer som denna.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons