Annons

Fler borde byta partitillhörighet

Opinion En del Skånemoderater vill att Moderaterna ska samarbeta med SD och att decemberöverenskommelsen ska rivas upp. Det finns en mer naturlig lösning på problemet.
Opinion • Publicerad 4 juli 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Vissa Skånska moderater är kritiska mot decemberöverenskommelsen och vill att partiet ska börja samarbeta med Sverigedemokraterna på lokal nivå. Kritikerna tänker protestera mot Anna Kinberg Batra i Almedalen genom att bära tröjor med texten Riv upp DÖ. Det är inte särskilt kontroversiellt att samarbeta med SD på lokalnivå. Kommunpolitiken har alltid varit fullt av överraskande konstellationer, som samarbete mellan Vänsterpartiet och Moderaterna. Men ett problem med SD-samarbete är trots allt att partiet har ett uttalat syfte att bråka med de andra partierna, vilket de demonstrerat genom att lova att fälla budgetar som inte stämmer med deras egen politik. Det finns dessutom många tomma stolar och är vanligare med avhopp inom SD. Därför är en försiktighet kring samarbete med dem även på lokal nivå rimligt. Det är intressant att de skånska moderaterna är besvikna över att inte få samarbeta med Sverigedemokraterna och över att regeringen Löfven får igenom en socialistisk politik genom DÖ. Det finns en annan och mer uppenbar lösning på problemet. Om man har mycket gemensamt med SD och ogillar det egna partiets politik så är svaret att byta parti, inte att kräva att Moderaterna gör politiken mer lik SD:s eller blir samarbetspartners med någon som man inte gynnas av att samarbeta med. Tidigare var enda alternativet för en politiker som ville begränsa invandringen att grumsa internt eller bli politiskt marginaliserad genom att gå med i något av de små främlingsfientliga partier som fanns. Men nu finns ett parti som i mätningar under senare tid fått dryga 20 procent som säkert skulle välkomna avhopp från Moderaterna. Det är inte rimligt att försöka påverka Moderaterna att närma sig SD när SD finns som alternativ. Väljarna ska kunna veta att ett partis kandidater sympatiserar med huvuddragen i partiets linje och inte egentligen skulle passa bättre någon annanstans.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons