Annons

Ekström siktar på nya mål – i Kalmar

Sport Anfallstalangen lämnar IFK Hässleholm
Sport • Publicerad 22 juli 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Theo Ekström, IFK Hässleholm, till Kalmar FF.
Theo Ekström, IFK Hässleholm, till Kalmar FF.

– Jag vill elitsatsa och tror jag har bättre möjligheter att utvecklas i en större och proffsigare organisation, säger Ekström.Norra Skåne hittar Theo Ekström – som fyller 16 år i morgon – på en av Österås konstgräsplaner, där han kör individuell träning.– Jag brukar vara här och köra extra. Teknik, frisparkar, straffar, lite allt möjligt.

Förra veckan var han i Göteborg och spelade Gothia Tipselit Trophy för U17-lag med Kalmar FF.– Det gick riktigt bra, vi kom tvåa, säger han.Och i augusti går flyttlasset. Klubben fixar en liten lägenhet i Kalmar och så ska Theo kombinera fotbollssatsningen med gymnasiestudier på ekonomiprogrammet.– Det blir spännande att bo själv. Lärorikt – och jobbigt, säger Theo med ett leende.

Annons

Varför valde du Kalmar FF?– Det är en jättebra klubb med ett A-lag som satsar på unga talanger. Mitt mål är allsvenskan, men inledningsvis är det spel i U19-laget som gäller. Och klubben har en väldigt bra u-verksamhet, säger Theo.

Att stanna kvar i IFK Hässleholm och på allvar försöka slå sig in i klubbens division 2-lag var i högsta grad ett alternativ. Men Kalmar, med IFK-bekantingen Peter Swärdh som huvudtränare, lockade mer.– Jag vill ju nå eliten och då tror jag Kalmar är rätt. Det handlar om att ta det där sista steget, nå den där sista biten, och det tror jag man har större chans att göra om man spelar och tränar i en elitklubb. Allting är större, proffsigare. Man är mer noga med detaljer och allting håller lite högre kvalitet.

Det var väldigt nära att Theo hamnade i Mjällby. – Ja, vid jul hade jag i stort sett bestämt mig för Mjällby. Men sen ändrade jag mig och var inställd på att stanna i IFK och spela division 2-fotboll. Då kom Kalmar in i bilden. De hade en plats ledig på sin akademi och undrade om jag var intresserad. Jag har varit där och testat och träffat bland andra Thomas Andersson Borstam (sportchef) och Henrik Rydström (ansvarig för Tipselitverksamheten) och jag fick ett mycket gott intryck.

Theo Ekström slog igenom med dunder och brak i IFK Hässleholm när han som 14-åring bjöd på ett läckert mål i sin a-lagsdebut. Förra säsongen var dock skadefylld och det har ”bara” blivit ett inhopp i division 2.– Jag har varit skadad hela våren, först ljumsken och sen lårets baksida. Men nu känns det bra, säger han.

Hur känns det att lämna IFK?– Det ska bli kul att komma till Kalmar, men det är ju lite tråkigt att lämna. IFK är min moderklubb och jag har spelat här i tio år.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons