Annons

Po­pu­lism runt om i Eu­ro­pa

Krönika Det ge­men­sam­ma för den här ty­pen av par­ti­er är att de sä­ger sig fö­re­trä­da fol­ket i frå­gor där de eta­ble­ra­de par­ti­er­na ofta är eni­ga.
Opinion • Publicerad 30 juli 2015 • Uppdaterad 30 november 2021

Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas fram­gång­ar i Sverige, dels i de se­nas­te va­len, dels i opi­ni­ons­mät­ning­ar­na ef­ter va­let, är in­get unikt för Sverige. I många av Eu­ro­pas län­der har po­pu­list­par­ti­er med in­vand­rings­kri­tik som vik­tig del haft sto­ra fram­gång­ar de se­nas­te åren.I Frank­ri­ke var Front Na­tio­nal re­dan på 1980-ta­let ett tyd­ligt hö­ger­po­pu­lis­tiskt par­ti med rent ra­sis­tis­ka in­slag. Par­ti­le­da­ren Jean-Ma­rie Le Pen har dömts för an­ti­se­mi­tis­ka ut­ta­lan­den men kom ändå tvåa i pre­si­dent­va­let 2002 med över 17 pro­cent av rös­ter­na.I Ös­ter­ri­ke togs Jörg Hai­ders FPÖ in i re­ger­ing­en 1999, vil­ket led­de till en miss­lyc­kad EU-boj­kott av Ös­ter­ri­ke. I Bel­gi­en hade Vlaams Belang sto­ra fram­gång­ar i bör­jan av 2000-ta­let och i Ne­der­län­der­na hade Fri­hets­par­ti­et PVV, med Pim Fortuyn och se­dan Geert Wil­ders som front­män, sto­ra fram­gång­ar i bör­jan av 2000-ta­let. Båda har dock bac­kat un­der se­na­re år.

Även i Nor­den har den här ty­pen av miss­nö­jes­par­ti­et en lång hi­sto­ria med Fram­stegs­par­ti­et i Nor­ge, som nu sit­ter i re­ger­ing­en, och Dansk folkeparti, som län­ge va­rit en tung makt­fak­tor i dansk po­li­tik.Det ge­men­sam­ma för den här ty­pen av par­ti­er är at­ti­ty­den att de sä­ger sig fö­re­trä­da fol­ket i frå­gor där de eta­ble­ra­de par­ti­er­na ofta är eni­ga. ”Vi sä­ger vad du tän­ker” var en slo­gan som Jörg Hai­der an­vän­de i Ös­ter­ri­ke och som se­na­re lå­na­des av Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na. Det har ock­så Anna-Lena Lo­de­ni­us satt som ru­brik för sin in­tres­san­ta bok (At­las för­lag) om den här ty­pen a v par­ti­er runt om i Eu­ro­pa. Hon vi­sar på ge­men­sam­ma fak­to­rer men ock­så att par­ti­er­na skil­jer sig åt.

Annons

Det gäl­ler till ex­em­pel hur de växt fram. De na­zis­tis­ka röt­ter som SD har är gans­ka ovan­li­ga. ös­ter­ri­kis­ka FPÖ är till ex­em­pel ur­sprung­li­gen ett li­be­ralt par­ti som byt­te po­li­tik när Jörg Hai­der tog över.Så­väl nors­ka Fram­stegs­par­ti­et som Dansk folkeparti har sitt ur­sprung i skat­te­kve­ru­lans – An­ders Lang­es par­ti i Nor­ge som kom in i Stor­ting­et 1973 och Fram­stegs­par­ti­et i Dan­mark som bil­da­des av Mo­gens Glist­rup och blev näst störs­ta par­ti i Fol­ke­ting­et 1973.Brit­tis­ka Ukip star­ta­de som ren­od­lat mot­stån­dar­par­ti till EU-med­lem­ska­pet. Sann­fin­län­dar­na har sina röt­ter i det gam­la Lands­bygds­par­ti­et. Ita­li­ens­ka Lega Nord star­ta­de som ett re­gio­nalt par­ti. I Tysk­land bil­da­des in­för det se­nas­te va­let Al­ter­na­ti­ve för Deutschland, AfD, med eu­ro­kri­tik som grund, men i vår har par­ti­et ut­veck­lats till ett mer främ­lings­fi­ent­ligt par­ti.

Ge­men­samt för par­ti­er­na är, för­ut­om främ­lings­fi­ent­lig­he­ten, ock­så den na­tio­na­lis­tis­ka in­rikt­ning­en och EU-mot­stån­det. Ändå har de sat­sat på och lyc­kats väl i EU-va­len, som bli­vit en både fi­nan­si­ellt och po­li­tiskt vik­tig bas. Att del­ta i re­ger­ing är ingen fram­gångs­väg för par­ti­er­na. Fram­stegs­par­ti­et har för­lo­rat stort i opi­nio­nen ef­ter att ha gått in i re­ger­ing­en för­ra året. I Ös­ter­ri­ke tap­pa­de Jörg Hai­der stöd när han satt i re­ger­ing. Där­för var det nog klokt av Dansk folkeparti att väg­ra att sät­ta sig i re­ger­ing ef­ter det senate va­let. Är det kan­ske enda sät­tet att mot­ver­ka po­pu­lis­men – att ta in par­ti­er­na i re­ger­ings­vär­men men utan att ac­cep­te­ra de­ras po­li­tik?

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons