Annons

Handikappförening varnar för konkurs

HÄSSLEHOLM Satsningen på föreställningen ”Människohästar på Hovdala” kan innebära dödsstöten för handikappidrottsföreningen HIF Klinten. Föreställningarna gick back med mer än en halv miljon kronor. Får föreningen ingen ekonomisk hjälp från kommunen försätts den i konkurs redan nu i höst.
Hässleholm • Publicerad 2 september 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Människohästar på Hovdala ¬
Människohästar på Hovdala ¬

HIF Klintens vice ordförande Ulrika Mickels Nord har tillsammans med Mie Levin skrivit till kommunens fritidschef, kulturchef och omsorgschef och berättat om det kritiska läge som uppstått.Klinten Kulturs sommarprojekt ”Människohästar på Hovdala” nämns som den direkta anledningen till de ekonomiska svårigheterna. Bara 264 betalande gästade föreställningarna – vilket var långt ifrån de 800-1000 som kommit åren dessförinnan.– I projektet Människohästar på Hovdala fattas cirka 550 000, konstaterar Mickels Nord och Levin.Men även om föreställningen skulle gått för fulla hus hade siffrorna visat rött. Satsningen var beräknad att gå minus.

Klinten Kultur är en del av den ideella handikappidrottsföreningen HIF Klinten (se faktaruta intill). HIF Klinten har 200 000 kronor i tillgångar som kan skjutas till, men då saknas ändå 350 000 kronor. Pengar som föreningen nu alltså hoppas få loss i form av ett förlustbidrag från kommunen.– Om inte bidraget beviljas kommer HIF Klinten att behöva försättas i konkurs under hösten, skriver Mickels Nord och Levin, som hyser ett visst hopp:– Glädjande nog har Hässleholms kommun visat en stor vilja att stödja aktiviteter under hösten med Markan, så HIF Klinten har svårt att se att viljan skulle minska, när det gäller barn och ungdomar med funktionsnedsättningar.

Annons

På Klinten Kulturs hemsida förklaras att man det senaste året sökt stipendier och bidrag från Hässleholms kommun, Region Skåne, otaliga stiftelser och mängder av fonder. Resultatet blev ändå bara småpengar i sammanhanget. 30 000 kronor från kommunens tillväxtenhet, 10 000 kronor av Landshövdingefonderna i gamla Kristianstads län och ett par tusenlappar från Studiefrämjandet.

På HIF Klintens hemsida nämns att styrelsen enhälligt fattade beslutet att köra ”Människohästar på Hovdala”, trots höga kostnader och ett beräknat underskott.”För att visa världen att människor med autism kan göra vackert tillsammans med andra är viktigt, så viktigt att det måste ske, även om det kostar på” skriver arrangörerna där.Norra Skåne har förgäves sökt Ulrika Mickels Nord, som var ansvarig för projektet, för en kommentar.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons