Annons

Bilder från krigshärjat land

Hässleholm – Före kriget var Syrien ett rikt och modernt land där muslimer och kristna levde sida vid sida.Det säger Basel och Nour Hijazi som nu visar bilder från sitt hemland på biblioteket i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 3 september 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Nour och Basel vill berätta om sitt land med bilder. Vid utställningen finns också en broschyr som berättar om landets historia, och en uppmaning att ta kontakt med syrierna i Hässleholm för att hjälpa dem med det svenska språket.
8Foto: Hans Bryngelson
Nour och Basel vill berätta om sitt land med bilder. Vid utställningen finns också en broschyr som berättar om landets historia, och en uppmaning att ta kontakt med syrierna i Hässleholm för att hjälpa dem med det svenska språket. 8Foto: Hans Bryngelson

Ett 30-tal bilder visas på biblioteket efter ett initiativ från Cecilia Nyhlén Andresen, NBV-avdelningen i Hässleholm, som lärde känna det syriska paret vid träffar hos studieförbundet, där de träffas tillsammans med flera andra flyktingar från Syrien.

– Vi vill ge svenskar en bild av det Syrien vi flytt, och människor flyr från i dag, säger Basel som berättar om möten med svenskar som har den förutfattade meningen att alla som kommer från den delen av världen är presumtiva terrorister.Att de kunde ta sig till Sverige beror på att de båda arbetade några år i Saudiarabien, han är telekommunikationsingenjör och hon farmaceut, och inte kunde återvända när kriget pågick som värst.Nu har de fått visum till Sverige och väntar på uppehållstillstånd. I väntan studerar de, på egen hand och på folkhögskola. Båda med förhoppningar att kunna få ett arbete i Sverige.

Bilderna på biblioteket visar ett vackert och modernt Syrien före kriget. Andra bilder visar förödelsen efter de otaliga bombangreppen på städerna Homs och Damaskus. Här finns också bilder från syrier i flyktingläger i Turkiet. Bilder som också uttrycker glädje, över att ha överlevt och kanske med förhoppningar att få återvända till sitt hemland.– Vi båda önskar att vi en dag kan återvända till vårt Syrien, säger Basel och Nour.Utställningen pågår månaden ut och kan ses under bibliotekets öppethållande.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons