Annons

Sågverk vill slippa undersöka gifter

STRÖNHULT Flyboda Sågverk befarar konkurs
Osby • Publicerad 3 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Länsstyrelsen har gjort en inventering och pekat ut ett antal platser runtom i Skåne som man misstänker vara förorenade. Mest omskriven i dessa trakter är kemtvätten i Sibbarp.Det finns även ett antal gamla sågverksfastigheter i Osby kommun som i varierande grad kan tänkas vara förorenade, däribland Roséns Trävaror i Strönhult och Flyboda Sågverk AB i Lönsboda.Länsstyrelsen befarar att så kallad doppning skedde på sågverken. Doppningen var en metod som användes för att undvika mögelskador på virke. Virket sänktes ner i stora kar med doppningsvätska, som kunde innehålla diverse giftiga kemikalier. Efter några minuter i vätskan lyftes virket upp igen och fick rinna av ovanför karet.

Både Roséns Trävaror och Flyboda Sågverk fick i april förra året krav på sig från Osby kommun att göra undersökningar och provtagningar på marken. Men bägge företagen vägrade. Det skulle helt enkelt bli för dyrt, menade de. Västra Flyboda sågverk hänvisade till att man under de senaste tre åren gått med stora förluster. Därför finns det, enligt bolaget, stor risk att man måste upphöra eller gå i konkurs om kravet på provtagningar står fast.Roséns Trävaror menade också att man inte hade någon ekonomisk möjlighet att bekosta proverna. Jonas Bengtsson på Roséns Trävaror tycker även att det är orättvist att han ska behöva stå till svars för saker som skedde på företaget långt innan han köpte det 1999. ”Hade jag vetat om detta skulle jag aldrig ha köpt fastigheten” skriver han.Västra Flyboda sågverk tycker också att kraven är orättvisa eftersom doppningen ska ha skett endast under fem år fram till 1974 och i mycket ringa omfattning och jordmassorna under karet troligen är bortforslade. Men varken kommunen eller länsstyrelsen håller med. Det spelar inte någon roll huruvida den nuvarande ägaren av ett sågverk kände till föroreningarna vid köpet eller ej. Inte heller kan den påstått ringa omfattningen av doppningen vägas in.Bägge dessa träföretag har gått till mark- och miljödomstolen i Växjö för att få kraven upphävda. Domstolen har ännu inte kommit med några avgöranden.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons