Annons

Saknade giltigt körkort – frias

OSBY Osbybo visste inte att han inte fick köra med sitt syriska körkort.
Osby • Publicerad 4 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Mannen stoppades för rattfylla och visade då upp sitt syriska körkort. Men eftersom ett körkort utfärdat utanför ESS-området slutar vara giltigt när innehavaren varit folkbokförd i mer än ett år i Sverige så ledde poliskontrollen till att mannen åtalades för både rattfylleri och olovlig körning.

Rattfylleriet var bevisat i och med alkoholprovet som hade tagits på honom och hans egna uppgifter att han hade druckit vodka några timmar innan färd samt öl under färden. Men när det gäller brottet olovlig körning var den juridiska avvägningen mer komplicerad.Åklagaren menade att mannen skulle dömas för att ha kört bil olovligt, men när fallet togs upp i Hässleholms tingsrätt i våras var rätten av en annan åsikt. Enligt domar i Högsta domstolen krävs det att föraren ”har haft uppsåt till sin bristande behörighet att föra fordonet”. Mannen hävdar att hans syriska vänner hade sagt att han kunde köra med körkortet i ett år. Körkortet hade han haft i endast sju månader. Han har också berättat att han har blivit stoppad av polisen flera gånger tidigare utan att poliserna sagt något om körkortet.Därmed, menar tingsrätten, går det inte att bevisa att mannen har fått information om att han inte fick köra med sitt syriska körkort. Därför går det inte att styrka att han uppsåtligen körde olovligt.Åklagaren överklagade till hovrätten, som häromdagen meddelade att domen står fast – mannen gjorde sig inte skyldig till olovlig körning.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons