Annons

”Det är som att få en ny familjemedlem”

Personligt För några år sedan såg Veronica Stattin en annons om att vara värdfamilj åt en utbytesstudent. Hon och hennes man Fredrik, bestämde sig för att skicka in en intresseanmälan. För en månad sedan tog de emot sin fjärde utbytesstudent och tycker fortfarande det är lika roligt.
Personligt • Publicerad 12 september 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Lilla Ellie, nio månader, har redan blivit som en lillasyster för Katarina Augustin från Tyskland, som just nu bor hemma hos Veronica och Fredrik Stattin i Vinslöv.
Foto: Anna Persdotter
Lilla Ellie, nio månader, har redan blivit som en lillasyster för Katarina Augustin från Tyskland, som just nu bor hemma hos Veronica och Fredrik Stattin i Vinslöv. Foto: Anna Persdotter

Att ta emot en främmande människa i sitt hem känns kanske inte så naturligt för de flesta, men för Fredrik och Veronica har erfarenheten varit enbart positiv.– Det är som att få en ny familjemedlem, säger Fredrik.Just nu bor 16-åriga Katarina Augustin från Tyskland i familjen. Hon kom till Sverige för en månad sedan och läser det estetiska programmet på C4-skolan i Kristianstad och hon har redan rätt bra koll på svenskan.– Vi pratar svenska med utbytesstudenterna från första dagen, säger Fredrik.– I början säger vi ordet på svenska och sedan på engelska, säger Veronica.– De flesta pratar bara svenska efter några månader.Det underlättar förstås att både Fredrik och Veronica är utbildade lärare.

Att ha en utbytesstudent boende hos sig tycker de är både en utmaning och en upplevelse.– Det handlar inte bara om att lära känna ett annat lands kultur, säger Veronica.– Man lär sig om sig själv och sin egen kultur, samtidigt som man lär sig om ett annat land och lär känna en ny människa, säger Fredrik.När Veronica hade sett annonsen där man sökte värdfamiljer tog de kontakt med organisationen YFU, Youth for understanding och talade om att de var intresserade. Det var nu drygt tre år sedan.– De skickade ut en representant som gör en intervju och vi fick chansen att ställa frågor och prata om vad vi kunde förvänta oss och vad de förväntar sig från oss.

Annons

Sedan matchar YFU några av alla de studenter som söker med familjen och den blivande värdfamiljen väljer ut en student som de tror kommer passa in hos just dem.– Jag måste säga att de är väldigt bra på det där med matchningen, säger Veronica.– Det har blivit väldigt lyckat varje gång.

Katarina har redan blivit en del av familjen och en storasyster till paret Stattins dotter Ellie, nio månader.– Det är jätteroligt, säger Katarina, som till vardags kallas Kati.– Jag har en lillebror som är 14 år, men det här är helt annorlunda.– Ellie blir till och med gladare att se Kati än mig när jag kommer hem från jobbet, säger Veronica och skrattar.Katarina berättar att hon var väldigt nervös innan hon kom hit, både för att träffa sin värdfamilj och för hur det skulle gå i skolan.– Men det har gått jättebra. Jag har nästan inte haft någon hemlängtan alls. Min klass är jättesnäll och de hjälper mig mycket och översätter när jag inte förstår. Och här hemma känner jag mig aldrig ensam, även om jag är ensam hemma, för då har jag ju hundarna, säger Kati och syftar på familjens fyra hundar, som också bor här i huset.För några veckor sedan var en av familjens tidigare utbytesstudenter här och hälsade på. Eftersom hon också var tysktalande fick studenterna chansen att prata med varandra och byta erfarenheter.– Det var roligt att sitta här vid köksbordet och lyssna på dem när de pratade om hur vi är, säger Veronica.Enligt Veronica och Fredrik är det oftast inte ländernas kulturskillnader som utmärker sig mest, utan snarare olika familjers.– Det hade nog blivit lika mycket kulturkrock om jag hade flyttat in till grannen, säger Fredrik.– Ja, för de har ju bara EN hund, säger Veronica.

Hos YFU kan värdfamiljerna se ut hur som helst, singel, storfamilj, ha utflyttade barn eller vara pensionär. Utbytesorganisationerna söker alltid efter värdfamiljer och Veronica och Fredrik tycker alla som kan borde ta chansen.– Det är riktigt, riktigt roligt, säger Fredrik.Om familjenNamn: Veronica och Fredrik Stattin.Bor: VinslövFamilj: Dottern Ellie 9 månader, de fyra hundarna Signe och Lyssa av rasen chinese crested, alltså kinesisk nakenhund och brorsorna Astor och Tozani, som är mexikanska nakenhundar. Just nu är familjen dessutom utökad av 16-åriga Katarina Augustin från Tyskland som kommit till Sverige för att studera.Gör: Veronica arbetar som lärare i Stoby och Fredrik inom utbildningsförvaltningen i Hässleholm.

UtbytesprogramDet finns flera företag och organisationer som ordnar utbytesprogram för ungdomar. En snabb sökning på Google ger till exempel: AFS, Explorius, Into, Skandinaviska institutet och YFU. Även världsomspännande organisationer som till exempel Rotary har egna utbytesprogram.YFU, Youth for understanding, är det program som Veronica och Fredrik Stattin jobbar med. YFU är en ideell organisation som i 50 år har jobbat med kulturutbyten för ungdomar i Sverige. YFU Sverige är en religiöst och politiskt obunden förening. Organisationen bygger på volontärer som på sin fritid engagerar sig i YFU. De allra flesta har själva varit utbytesstudenter eller värdfamiljer och jobbar nu ideellt för att nya familjer och studenter ska få bra upplevelser under sitt utbytesår.

Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons