Annons

Attackerad spelare misstänkte läggmatch

kristianstad Rättegången med sex åtalade misstänkta för utpressning och tagande av muta hölls för tredje dagen i Kristianstads tingsrätt på tisdagen.
Publicerad 6 oktober 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

– Jag provocerade honom inte och jag var helt övertygad om att spelaren ville förstöra för sitt lag. Jag tror att han ville ha ett rött kort, berättade Halmiaspelaren för rätten på tisdagen som var vikt för vittnesförhör i Kristianstads tingsrätt i rättegången om tre mutmatcher.Uppställningen i tingsrätten utgörs av två huvudåtalade, en 34-årig Landskronabo, och en 44-årig Landskronabo som är hjärnorna bakom de uppgjorda mtacherna, enligt den KFF-spelare som anmälde dem för utpressning. Han och tre lagkamrater blev därmed åtalade för grovt tagande av muta.

Enligt åtalet skulle KFF-spelaren under dödshot, eller allvarlig skada av den huvudåtalade 34-åringen agerat i matchen mot Halmia den 12 oktober 2013 så att KFF skulle släppa in så många mål i andra halvlek som möjligt.Efter matchen pratade den attackerade Halmiaspelaren med tre ledare i sin förening om att attacken borde anmälas till Svenska Fotbollförbundet som en misstänkt läggmatch. KFF-spelaren hade även tagit livtag om honom och fällt en annan spelare.– Jag kontaktade vår kanslichef, men han anmälde aldrig händelsen. varför vet jag inte, berättade Halmiaspelaren.

Annons

Åklagaren hade även kallat ett vittne som skulle stärka KFF-spelarens polisanmälan om att han tvingats till en tredje läggmatch med KFF i maj 2014. – Ska jag vara ärlig så har jag inga minnesbilder alls, sa vittnet.Polisens spaningsfilm från Södertorg där vittnet, den huvudåtalade och hans nära vän fotbollsspelaren sitter och pratar i över en halvtimma, fick vittnet att minnas vad som sades. Så det vittnesmålet var inte till någon större nytta för åklagaren.Enligt KFF-spelaren hade den huvudåtalade klargjort för honom att han var skyldig honom en läggmatch till, eftersom de tidigare matcherna inte hade utfallit som avtalats.

Kristianstads FF:s sportchef Anders Svahn och Ronnie Larsson, som lämnade ordförandeskapet i KFF i våras var först i förhörsstolen på morgonen.Anders Svahn tyckte att utvisningen av KFF-spelaren i Halmiamatchen var märklig samt att det är ovanligt att KFF-spelaren drog på sig ett rött kort och straff i matchen mot Norrby IF den 17 oktober 2013.– Klubbledningen fick inga misstankar, men vi pratade om det efter rapporteringen i media, förklarade han.Ronnie Larsson berättade att en av matcherna stoppades för spel på grund av väldigt höga insatser.‑ Jag blev förvånad, men vi bestämde att inte göra något. Jag pratade med en av de åtalade KFF_spelarna, men han förnekade bestämt.Ronnie Larsson kom ihåg att spelaren agerat annorlunda i den andra KFF-matchen.Spelarens advokat spelade upp ett videoklipp från matchen. Då kunde inte Ronnie Larsson se att spelaren agerade annorlunda, vilket han nämnt i polisförhöret tidigare.– Jag kan ha blandat ihop det med en annan match.

På eftermiddagen hördes en oddssättare på Svenska Spel om hur de huvudåtalade spelat på olika spelbolag de aktuella matcherna till styrkande av KFF-spelarens uppgifter om matchfixning.Det blev en redogörelse för hur olika spel kan gå till, vilket är en invecklad historia. På onsdagen är det slutpläderingar i den här omfattande och komplicerade rättegången, som inte gav full klarhet i om det rört sig om matchfixning. Dom kommer med stor sannolikhet inte att meddelas samma dag.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons