Annons

Kommunen slipper vite – tills vidare

ÖSTRA GÖINGE IVO:s ansökan avslås
Östra Göinge • Publicerad 6 november 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Sedan Östra Göinge vid upprepade tillfällen vägrat ta emot ensamkommande flyktingbarn som av Migrationsverket anvisats till kommunen hotade inspektionen för vård och omsorg (IVO) med vite på 500 000 kronor i mars 2014. Kommunen överklagade IVO:s beslut om vitesföreläggande och parterna väntar på att Högsta förvaltningsdomstolen ska fatta beslut i målet.

Eftersom vitesföreläggandet inte har vunnit laga kraft kan förvaltningsrätten inte pröva IVO:s ansökan om utdömande av vite på 500 000 kronor. Därför avslås IVO:s ansökan.Domen hindrar dock inte IVO från att återkomma med en ansökan om vite om Högsta förvaltningsdomstolen inte ändrar de överklagade domarna.Tvisten gällande ensamkommande flyktingbarn har pågått länge. Östra Göinge har valt att avvisa runt 30 ensamkommande flyktingbarn som anvisats till kommunen av Migrationsverket. Detta är enligt Migrationsverket olagligt, men Östra Göinges representanter menar att det är systemet det är fel på och kommunens mål är en jämnare fördelning av asylsökande mellan landets kommuner.

Annons

Sedan hotet om vite på 500 000 kronor har IVO på nytt hotat med vite, den här gången på två miljoner kronor. Även detta kommer kommunen att överklaga, enligt kommunalrådet Patric Åberg (M).– Vi kommer att överklaga. Det är en principfråga, det handlar inte om pengar, sa han till Norra Skåne i förra veckan.

Åberg har hela tiden varit kritisk till att IVO begär vite innan pågående rättsprocess är avslutad. Samtidigt har han till Norra Skåne sagt att han hoppas på ett slutgiltigt besked inom kort:– Det är viktigt för oss att få ett avslut, att detta avgörs så att vi kan börja jobba. Vi kommer att behöva ta emot fler och det gör vi gärna. Vi planerar för fler boenden för ensamkommande flyktingbarn, men vi måste få ett avslut i den här frågan.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons