Annons

En mycket viktig rättegång

Opinion En rättegång mot två terroranklagade män från Göteborg inleddes under torsdagen. Den är unik i att det är första gången som någon ställs inför rätta för den här typen av brott på hemmaplan.
Opinion • Publicerad 27 november 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

En rättegång mot två terroranklagade män från Göteborg inleddes under torsdagen. Den är unik i att det är första gången som någon ställs inför rätta för den här typen av brott på hemmaplan. Den lär sannolikt inte bli den första i sitt slag. Brotten ska ha begåtts i Syrien under 2013. Verkligheten trängde sig på när en film visades där män skär halsen av fångar och jublar när ett avhugget huvud hålls upp. De är inte de båda åtalade som håller i kniven, men de är delaktiga i skeendet runt omkring. Åklagaren menar att det går att avgöra att de åtalade är involverade genom deras röster, samt utseendemarkörer som tatueringar. Det har alltså inte räckt i det här fallet med den typ av maskering med sjal som uppenbarligen är populär bland terrorister. Många i rätten blev mycket illa berörda av materialet. Det är ändå rätt val att visa det i sin helhet och att visa de avrättades ansikten. Det är så det ser ut när samvetslösa terrorister får härja fritt. Det är så det ser ut för människorna som lever under och i den mardrömmen. Om männen visar sig vara skyldiga och kan fällas för brotten är det en viktig signal om att ”terrorturism”, det vill säga att åka och strida för en terrororganisation och sedan återvända till Sverige, inte fungerar. Den typen av grymma och grova brott ska ha efterräkningar i Sverige i samma utsträckning som i de länder de ägt rum.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons