Annons

Ledande politikerna positiva till snabbtåg

Hässleholm Vill ha höghastighetsbanan genom Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 10 december 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Båda kommunalråden, Lena Wallentheim (S) och Mats Sturesson (C), är oerhört glada över beskedet från regeringens förhandlare vilket lämnades på en konferens i Helsingborg under onsdagen.Beskedet var då att regeringen ställer sig bakom det förslag som har förhandlats fram av de sju kommunerna inom Region Skåne. Regionen föreslår i detta att sträckan för den planerade höghastighetsbanan ska dras via Hässleholm i Skåne.– Vi blev lite förvånade, förklarar Lena Wallentheim som inte räknat med något besked förrän i februari nästa år då det slutgiltiga beskedet om banans sträckning ska presenteras.

– Beskedet är absolut positivt.Det säger oppositionsrådet Pär Palmgren (M) och menar att det ännu mer positiva är att ett höghastighetsspår också innebär att pendeltågen, Kustpilen, kan bli ännu snabbare mellan orterna på sträckan.– Hässleholm som bostadsort blir ännu mer attraktiv på det sättet, menar han och tillägger att förhoppningen är att några av höghastighetstågen mellan Malmö och Stockholm också stannar i Hässleholm.

Annons

Finansieringen av detta jätteprojekt, det talas om belopp mellan 190 och 320 miljarder kronor, menar Palmgren huvudsakligen är en statlig angelägenhet.– Men Hässleholms kommun får också vara beredd att satsa pengar, avslutar han.Ulf Erlandsson (SD) säger att partiet är positiv till höghastighetsbana med dragning genom Hässleholm, men är samtidigt orolig över kostnaderna som han menar inte får bli orimliga.På kommunledningskontoret har näringslivschef Mikael Kipowski under dagen försökt få lite mer information om det ställningstagande som regeringen redan tycks ha tagit. Kipowski tror att det dröjer till februarimötet innan kommunen får mer preciserade uppgifter om planeringen av detta mångmiljardprojekt.

Inom Region Skåne är de inte förvånade att Hässleholm förordas, men menar att satsningen är mycket mer än så.– Vi är noga med att se till hela Skånebilden och att förhandlarna också gör det, för det var med kravet om en förbindelse till Helsingör från Helsingborg och matartrafik till Hässleholm från Helsingborg och Kristianstad som vi kom överens om Hässleholm, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons