Annons

Ny lång debatt om paviljongen

Hässleholm • Publicerad 25 januari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Talarlistan blev lång när kommunfullmäktige skulle bestämma sig om man ville bifalla eller avslå Sverigedemokraternas motion om låta ändra detaljplanen för att bevara Musikpaviljongen på sin nuvarande plats.

Förespråkarna för att avslå motionen hänvisade till den detaljplan som en gång tagits år 2009 och menade att den skulle följas i enlighet med Plan- och bygglagen. I annat fall riskerade kommunen att tvingas betala skadestånd i miljonklassen.

Annons

Bland förespråkarna för att avslå SD:s motion fanns inledningsvis byggnadsnämndens ordförande, Leif Nilsson (S) som menade att det inte finns några skäl att ändra i detaljplanen.

Robin Gustavsson (KD) förklarade att partiet lyssnat på alla sidor i frågan, men att man nu vill att motionen ska avslås.

– Förändringar kan vara nödvändiga, sade Robin Gustavsson och talade för en flytt av musikpaviljongen för att uppföra ett bostadshus på platsen.

Han fick också medhåll av Per-Åke Purk (V) som befarade att ingen vill bygga i Hässleholm om kommunen hela tiden ”rotar i varje antagen detaljplan”.

Till stöd för avslag av motionen trädde också Mats Sturesson (C) in, tidigare ordförande i byggnadsnämnden.

Han redogjorde för den långtgående medborgardialog och detaljplaneprocess som föregick beslutet 2009.

– Vi kan bevara musikpaviljongen på en ny plats som dessutom är mindre bullrig, menade han och påpekade också han att en ändring i detaljplanen nu skulle vara i strid med Plan- och bygglagen.

Kommunalrådet Lena Wallentheim påminde också om att det är lagen som styr och påminde kritiska talare att tekniska nämnden var i sin fulla rätt att sälja den aktuella tomten.

Håkan Spångberg (SD) som lämnat in motionen tillsammans med Ulf Erlandsson (SD) menade att kommunfullmäktige måste lyssna till den folkopinion som tydligt och klart visat att man vill behålla Musikpaviljongen på platsen.

Han påminde också om att partiet reserverade sig mot detaljplanen redan vid beslutet 2009.

Annons

Partikollegan Patrik Jönsson sjöng sitt stöd till motionen med några verser från sången ”Lyckliga gatan”.

– Tio procent av kommunens röstberättigade har skrivit på protestlistor, konstaterade han efter sången.

Björn Widmark (FV) stödde också SD-motionen och menar att kommunfullmäktige borde visa civilkurage och rätta till det fel som han menar gjordes 2009.

Till att bifalla SD-motionen sällade sig också Karin Axelsson (M) som menade att det är viktigt att bevara både park och musikpaviljong.

Douglas Roth (M) ångrade det beslut om detaljplan han var med och tog 2009 och menade att det inte är någon skam att ändra sig.

Han uppmanade också kommunalrådet att ta chansen att återremitera och lösa frågan.

Partikollegan Pär Palmgren ställde sig dock bakom kommunstyrelsens förslag att avslå motionen.

Liberalernas John Bruun förordade återremiss av motionen för att på så viss hitta en alternativ tomt för musikpaviljongen.

Hans förslag vann.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons