Annons

Ren­sa bland bi­dra­gen

Ledare De riktade statsbidragen har många negativa effekter. Emil Källström (C) har rätt när han vill föra in pengarna i ”påsen”.
Opinion • Publicerad 7 februari 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Mick Rock, stilbildande fotograf.
Foto: Ralph Bretzer
Mick Rock, stilbildande fotograf. Foto: Ralph Bretzer

Sta­tens rik­ta­de stats­bi­drag, som de­las ut bara om kom­mu­nen gör en mot­pre­sta­tion, är många – så många att näs­tan ing­en kan säga hur många det finns. Inte ens SKL (Sve­ri­ges Kom­mu­ner och Lands­ting) kan med sä­ker­het säga det.

Mins­t ett 60-tal finns rik­ta­de till kom­mu­ner­na och 24 till lands­ting/re­gio­ner finns, en­ligt Centerpartiets eko­no­misk-po­li­tis­ke ta­les­per­son Emil Käll­ström. Det är både in­ef­fek­tivt och ur­hol­kar det kom­mu­na­la själv­sty­ret, kon­sta­te­rar han och vill föra in de fles­ta bi­dra­gen i den kom­mu­na­la ”på­sen”.

Annons

I år har fle­ra stats­bi­drag till­kom­mit, till ex­em­pel 500 mil­jo­ner för att göra skol­går­dar bätt­re. Det be­ty­der mind­re än två mil­jo­ner per kom­mun. Ris­ken är att det kos­tar mer för kom­mu­ner­na (och sta­ten) med an­sök­nings­pro­ce­du­ren än vad som till­förs.

Så är det med många av de rik­ta­de stats­bi­dra­gen. De be­las­tar by­rå­kra­tin både i kom­mu­ner­na som ska ut­for­ma an­sök­ning­ar som stäm­mer med reg­ler­na och i sta­ten där tjäns­te­män ska grans­ka an­sök­ning­ar­na och be­vil­ja el­ler av­slå. In­ef­fek­ti­vi­te­ten blir allt­så dub­bel.

När det nu­va­ran­de stats­bi­dra­get in­för­des sam­la­des hu­vud­de­len av peng­ar­na som en klump­sum­ma, i en ”påse”. Men ef­ter­hand har allt fler rik­ta­de stats­bi­drag till­kom­mit. Var­je stats­råd har ve­lat pro­fi­le­ra sig med någ­ra mil­jo­ner till sånt som som­mar­kur­ser, lä­rar­fort­bild­ning, tek­nik­kur­ser för flic­kor, kli­mat­pro­jekt el­ler cy­kel­ba­nor.

För­ut­om in­ef­fek­ti­vi­te­ten in­ne­bär de spe­ci­el­la stats­bi­dra­gen att det kom­mu­na­la själv­sty­ret ur­hol­kas. Den lo­ka­la prio­ri­ter­ing­en änd­ras av de stat­li­ga peng­ar­na. Att de fles­ta små kom­mu­ner har svårt att kun­na söka peng­ar­na gör att det dess­utom får slag­si­da mot att gyn­na de stör­re och ri­ka­re kom­mu­ner­na.

Så­väl nu­va­ran­de som ti­di­ga­re re­ger­ing­ar har va­rit syn­da­re på om­rå­det. Det gör att det bor­de gå att få bred enig­het om att slo­pa de fles­ta rik­ta­de stats­bi­dra­gen. Det skul­le alla, utom stats­rå­dens PR-by­rå­er, tjä­na på.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons