Annons

Dyrare omsorg till sommaren

HÄSSLEHOLM Avgifterna inom omsorgen blir upp till 200 kronor dyrare i månaden från den 1 juli. Då höjs avgiftstaket i Hässleholms kommun – trots att politikerna här tidigare sagt sig vara negativa till en höjning.
Hässleholm • Publicerad 3 mars 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

När staten skickade ut en förfrågan till kommunerna om hur de ställde sig till en höjning av avgiftstaket svarade omsorgsnämnden i Hässleholm att man var kritisk till detta.

Nu har staten ändå beslutat att höja taket – och då följer Hässleholms kommun efter.

Annons

– Kommunen har egentligen blivit tvingad att göra det eftersom Hässleholm får 350 000 kronor mindre i statsbidrag i år och ytterligare 400 000 kronor mindre nästa år, förklarar omsorgschefen Annika Andersson, som tillägger:

– Om omsorgsnämnden inte höjer avgiftstaket får Hässleholms kommun helt enkelt mindre medel att röra sig med.

Avgiftshöjningen berör alla som nyttjar någon av omsorgens avgiftsbelagda verksamheter, från trygghetslarm och hemtjänst till hemsjukvård, boendestöd och särskilt boende.

Maxtaxan kommer från och med den 1 juli att landa på 1990 kronor i månaden för hemtjänst och dagverksamhet tillsammans med avgifter för kommunal hälso- och sjukvård.

För avgifter i särskilt boende blir avgiftstaket 2045 kronor i månaden.

Omsorgsnämndens politiker var eniga om att genomföra höjningen, förutom Åsa Erlandsson (SD)som reserverade sig, med hänvisning till ställningstagandet under remissförfarandet.

– Sverigedemokraterna står fast vid den uppfattningen men övriga partier verkar ha ändrat sin uppfattning totalt, säger hon.

Erlandsson påpekar att regeringen kommer att tjäna 148 miljoner kronor på de sänkta anslagen.

– Detta är ytterligare ett av statens sätt att ta pengar från landets äldre och handikappade för att kunna lägga på, för staten, mer prioriterade områden, säger hon och nämner invandringskostnaderna.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons