Annons

Bygg ut fi­bern in­nan bred­bandet klip­ps av

Opinion PTS måste agera mot Te­lia och kräva att bo­laget stoppar ned­läggningen av kopparnätet tills fi­ber ­bygg­ts ut.
Opinion • Publicerad 18 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Te­lia är inte läng­re en stat­lig myn­dig­het utan ett bo­lag som har som hu­vud­upp­gift att ge vinst till äga­rna. Det har varit tyd­ligt när kor­rup­tion i av­läg­sna länder av­slöjats, och det får nu tio­tu­sen­tals svenskar er­fara kon­kret när Te­lia stänger sitt koppar­led­nings­nät och ställer dem utan te­le­fon och in­ter­net.

Det är inte bara i Norr­land och Berg­sla­gen som lands­bygden drabbas av att bli utan fun­gerande te­le­fon. Även Skåne ut­sätts för Te­li­as po­li­tik. I kom­muner som Skurup, Käv­lin­ge, Trel­le­borg och till och med tät­be­byggda Hel­sing­borg blir många utan fun­gerande fast för­bin­del­se via in­ter­net, när Te­lia klip­per av sina kop­par­led­ningar.

Annons

Det är all­var­ligt för både pri­vat­per­soner och fö­re­tag. In­ter­net är nu­me­ra lika vik­tigt som fun­gerande väg­för­bin­del­ser och Te­li­as be­slut är näs­tan lik­vär­digt med att vägarna skulle stängas av för tra­fik på obe­stämd tid.

Så gott som alla fö­re­tag är helt be­ro­en­de av sä­kra in­ter­net­för­bin­del­ser för så­väl kund- som levererantörskontakter. Det gäller även jord­bru­ka­re som ofta styr sin pro­duk­tion med hjälp av nätet men ock­så är be­ro­en­de av in­ter­net för ex­em­pel­vis vä­der­rap­porter.

Det är ock­så myc­ket all­var­ligt efter­som ex­em­pel­vis trygg­hets­larm som många äld­re är be­ro­en­de av går via te­le­fon­lin­jen. Så länge det inte finns fiber­ut­bygg­nad klar där mo­bil­täc­kningen är osä­ker kan inte trygg­hets­larmet fun­gera, med stora risker för de be­rörda som följd. Inte hel­ler larm­num­ret 112 kan sä­kert nås om koppar­nätet stängs av där fi­ber inte byggts ut.

Post- och te­le­sty­rel­sen (PTS) är den myn­dig­het som an­svarar för att bland an­nat ” till­se att samhällsomfattande tjänster finns till­gäng­liga”. Utan vare sig te­le­led­ning el­ler fi­ber kan det inte ga­ran­teras. Där­för måste PTS agera mot Te­lia och kräva att bo­laget stoppar ned­läggningen av kopparnätet tills fi­ber ­bygg­ts ut.

Dess­utom måste PTS väc­ka frå­gan hos rege­ringen, så att till­räck­liga re­surser av­sätts för snabb fiber­ut­bygg­nad till alla hus­håll.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons