Annons

Musiken fick honom att lämna Sverige

Personligt I vår serie ”Jorden runt” besöker vi hässleholmaren Magnus Nilsson, som arbetar som musiker och bor i Nederländerna.
Personligt • Publicerad 25 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var efter Musikhögskolan i Malmö som Magnus bestämde sig för att studera på Konservatoriet i Utrecht.

– Efter det började jag få jobb och kontakter i den professionella musikvärlden i Holland, så det kändes dumt att ge upp möjligheterna. Så ett år blev två och efter det väldigt fort 20, säger Magnus Nilsson.

Annons

Han mötte kärleken i sångerskan José Bosschersoch idag har familjen utökats med två barn.

– Vi har väldigt växlande arbetsschema och perioder då en av oss är iväg utomlands, så planeringen är viktig.

Magnus berättar att barnen är på dagis tre fasta dagar i veckan och de har även tre barnpassare som ställer upp vid behov.

– Våra föräldrar brukar också komma och bo hos oss en vecka när det behövs.

Så trots att bägge har oregelbundna arbetstider så får de ihop livspusslet.

Magnus trivs bra i Holland, landet med mycket vacker natur och stora vattenområden, gamla anrika städer och en rik historia.

– Det finns så mycket att upptäcka på en ganska liten yta. Allt är lätt och snabbt att nå, det är inte längre än max två timmars bilfärd till gränsen när man bor mitt i landet.

– Till ytan är det ungefär lika stort som Småland, skillnaden är att Holland har 17 miljoner invånare.

Det är med andra ord trångt och mycket trafik.

– Holländare är väldigt lättsamma, ett folk med mycket skämt och humor. De är också väldigt direkta i sitt sätt att vara, de säger tydligt vad de tycker.

Annons

Magnus berättar att folk gärna äter enkel husmanskost i Holland, med typ potatis, koka grönsaker och kött.

– En typisk rätt heter stamppot och är en blandning av potatismos, endivesallad och fläskkött som äts med rökt korv (rookworst). Det äts också en del inspirerat av de tidigare kolonierna i nuvarande Indonesien, som bami goreng, babi Ketjap och sate.

Familjen har ett litet torp på gränsen till Småland och eftersom Magnus föräldrar finns kvar i Hässleholm blir det många resor hit.

– José är väldigt förtjust i Sverige och för mig är det hemma. Vi skulle säkert trivas om vi flyttade tillbaka, men det skulle vara svårt att kombinera med våra jobb som det ser ut just nu.

Fast visst finns det saker han saknar ibland. Som lucia, julbord, den svenska naturen och lugnet.

Hemma är familjen tvåspråkig.

– Jag pratar svenska med barnen och José står för holländskan. När vi är tillsammans hela familjen prata jag holländska med José och svenska med barnen. För utomstående verkar det rörigt, men vi har vant oss. Det är imponerande hur snabbt barn lär sig språk!

Är du svensk och bosatt i någon annan del av världen eller har släktingar som jobbar utomlands?

Tipsa oss gärna till vår serie ”Jorden runt”.

bild 1/2
Magnus Nilsson med sambon José och deras barn Julius, 2,5 år och Florian, fem månader. PRIVAT BILD
Holland är känt bland annat för sina kvarnar, tulpanfält, vallar och kanaler. Magnus Nilsson lämnade Hässleholm för 20 år sedan och bor med sin familj i Zeist, Utrecht. Han arbetar som musiker. 
Privat bild
Magnus Nilsson med sambon José och deras barn Julius, 2,5 år och Florian, fem månader. PRIVAT BILD
Holland är känt bland annat för sina kvarnar, tulpanfält, vallar och kanaler. Magnus Nilsson lämnade Hässleholm för 20 år sedan och bor med sin familj i Zeist, Utrecht. Han arbetar som musiker. 
Privat bild
Fakta:

Profilen

Namn: Magnus Nilsson

Familj: Sambo José Bosschers och barnen Julius och Florian.

Bor: I Zeist (Utrecht) i Nederländerna.

Gör: Musiker (trombonist).

Tidigare: Magnus är uppvuxen i Hässleholm och gick tekniskt gymnasium med elinriktning på Hässleholms tekniska skola. Därefter blev det Musikhögskolan i Malmö samt Konservatoriet i Utrecht.

Övrigt: Magnus bor sedan många år tillbaka i Nederländerna, men har sina föräldrar kvar i Hässleholm och återvänder därför till Sverige fyra-fem gånger om året.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons