Annons

Fler ideo­lo­giska de­batter be­hövs

Krönika De båda par­ti­le­da­rna står långt ifrån var­and­ra ideo­lo­giskt, men kan­ske just där­för blev skill­naderna tyd­liga.
Opinion • Publicerad 19 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

En par­ti­le­dar­de­batt mel­lan An­nie Lööf (C) och Jonas Sjö­stedt (V) kun­de för­väntas bli ideo­lo­gisk och in­ten­siv. Den som hölls i Mal­mö för­ra tors­dagen blev just så­dan.

De båda par­ti­le­da­rna står långt ifrån var­and­ra ideo­lo­giskt, men kan­ske just där­för blev skill­naderna tyd­liga. De upp­skattar var­and­ras idé­mäs­siga tyd­lig­het och trivs med var­and­ra. Kom­pli­mangerna känns inte krys­tade när de be­römmer den an­dre som bra de­bat­tör och trev­lig som per­son.

Annons

Mal­mö­de­bat­ten var den an­dra i en se­rie pla­nerade men inte da­tum­satta. De ordnas för att för­söka blå­sa liv i en po­li­tisk de­batt som an­nars går på tom­gång, när de båda stora par­tiernas le­da­re mera pratar om tek­niska skill­nader i olika för­slag och de­taljer i skatte- och för­måns­ni­våer.

Även om C och V står långt ifrån var­and­ra ideo­lo­giskt på den li­be­rala-so­cia­lis­tiska ska­lan, är C och V de två par­tier som står för en ge­ne­rös flyk­ting­po­li­tik och som för­svarar asyl­rätten.

Istäl­let tände det till när dis­kus­sionen handlade om hur flyk­tingarna ska få jobb i Sve­ri­ge. ”Sän­kta löner är en då­lig idé”, tyc­kte Sjö­stedt.

”Jag fö­re­slår inte sän­kt lön för nå­gon”, kontrade Lööf. Men många får ald­rig ett jobb. För dem be­tyder även en låg lön höjd in­komst.

Ar­bets­lös­heten är myc­ket hög­re för flyk­ting­in­vand­ra­re än för an­dra på den svenska ar­bets­mark­naden. För att få det första jobbet kan läg­re lön be­tyda myc­ket, en­ligt bland an­nat Fi­nans­po­li­tiska rådet.

De ideo­lo­giska skill­naderna märktes ock­så när de­batten kom in på bo­städer. Mark­nads­hy­ror ökar seg­re­ga­tionen och leder till byggande bara i stor­städerna, trodde Sjö­stedt. En friare hy­res­sätt­ning med hög­re hy­ror i in­ner­städerna och läg­re i för­orterna vore både rätt­visare och skulle öka rör­lig­heten mel­lan olika bo­städer, hävdade Lööf. Men inte hel­ler hon vill ha helt fri hy­res­sätt­ning.

Där­emot kri­ti­serade An­nie Lööf rege­ringens och V:s för­slag om sub­ven­tioner till bygg­bo­lagen som bygger nya lä­gen­heter. Sam­ti­digt kräver V stopp för vinster för fö­re­tag inom vård och om­sorg. Lo­giskt?

Just stopp för vinster inom väl­färden är V:s hu­vud­frå­ga. Men Jonas Sjö­stedt hade inte tagit chansen att träffa Il­mar Reepalu, som ut­reder frå­gan, när var i Mal­mö. Inte hel­ler verkade han op­ti­mis­tisk om att få ige­nom sina krav fullt ut. ”Det kommer ju en val­rö­rel­se”, kom­men­terade han vid ett kort sam­tal före de­batten. Men en del be­gräns­ningar av hur fö­re­tagen får agera i väl­färds­sek­torn hoppades han det skulle gå att få ma­jo­ri­tet för i riks­dagen nu.

För An­nie Lööf är det vik­tigt med pri­vata fö­re­tag i väl­färds­sek­torn bland an­nat för att det ger kvin­nor en bredare ar­bets­mark­nad. Det är ock­så dub­belt så van­ligt med kvinn­liga fö­re­tags­le­da­re i vård­sek­torn. Hur kan man vara fe­mi­nist och säga nej till det, undrade hon och pekade ock­så på att 93 pro­cent av alla fö­re­tag inom vård och om­sorg är små­fö­re­tag – inte ”skattesmitande risk­ka­pi­tal­bo­lag”, som Sjö­stedt hävdade.

Nog finns det ideo­lo­giska skill­nader. Det är in­spi­re­ran­de när des­sa dis­ku­teras i klar­text, inte döljs bak­om ord­ri­dåer som syftar till att inte stö­ta bort väl­ja­re hell­re än att locka nya.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons