Annons

MP körs över

Le­da­re Gus­tav Fridolins kol­bit i val­rö­rel­sen tvingas han nu äta upp, när MP får ge sig och ac­cep­tera att brun­kols­verk­sam­heten i Tysk­land säljs.
Opinion • Publicerad 25 maj 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
De­mon­stranter utan­för riks­dagen. 		            Foto: TT
De­mon­stranter utan­för riks­dagen. Foto: TT

Lön­sam­heten sätts i främs­ta rummet när rege­ringen prövar Vat­ten­falls för­säljning av det tyska brun­kolet till det tjec­kiska fö­re­taget EPH. Det var när­ings­mi­nis­ter Mi­ka­el Dam­berg myc­ket tyd­lig med i den sär­skilda de­batten om frå­gan i riks­dagen i går.

Det in­ne­bär sam­ti­digt att Mil­jö­par­ti­et av allt att döma kommer att kö­ras över. Lise Nor­din, MP:s re­pre­sen­tant i de­batten, hade en omöj­lig upp­gift. ”Låt kolet ligga” skan­derade hon som de­mon­stranterna utan­för riks­dags­huset och på läk­ta­ren. Men hon fick klart be­sked av alla de öv­riga de­bat­törerna, att det är Mil­jö­par­ti­et och Socialdemokraterna, allt­så rege­ringen, som har an­svaret för Vat­ten­falls verk­sam­het och även för be­slu­tet att god­känna el­ler avvisa för­sla­get till för­säljning.

Annons

Hon på­mindes ock­så av flera om att den tyska brun­kols­verk­sam­heten kö­ptes i bör­jan v 2000-talet, då Mil­jö­par­ti­et var stöd­par­ti åt den so­ci­al­de­mo­kra­tiska rege­ring som god­kände köpen. Det ville hon helst inte höra.

Det är ock­så otve­ty­digt, av så­väl riks­dags­de­batten som ut­ta­lan­den av flera ju­ri­diska ex­perter, att rege­ringen kan säga nej inom ramen för gäl­lan­de ägar­di­rek­tiv för bo­laget. MP:s för­svars­lin­je har ju varit att ägar­di­rek­tiven be­gränsar hand­lings­fri­heten.

Lise Nor­dins för­sök att dela an­svaret med alla riks­dagens par­tier föll där­med platt. Det är rege­ringen, och där­med S och MP, som har makten. Riks­dagen är inte in­blan­dad.

Möj­li­gen skulle Vänsterpartiet kun­na ställas till svars. Som He­le­na Lindahl (C) påpekade i de­batten skulle Jonas Sjö­stedt kun­na ställa ul­ti­ma­tum för V:s stöd till bud­geten, om kol­frå­gan verk­li­gen be­döms som så vik­tig.

Men, som Mi­ka­el Dam­berg slog fast i Eko­in­ter­vju för­ra lör­dagen, är inte ägan­det av en kol­gru­va det av­gö­ran­de, el­ler ens bry­tningen i en en­skild gruva. Det är ut­släppen som måste ned, oav­sett var­ifrån kolet kommer. Den lin­jen in­ne­bär främst hårt ar­be­te inom EU.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons