Annons

Små änd­ringar i laget

Ledare Stefan Löfven fortsatte sin försiktiga linje genom att byta ut bara en minister utöver de två miljöpartisterna. Större grepp hade inte skadat.
Opinion • Publicerad 25 maj 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Karolina Skog, Malmö, ny miljöminister. Foto: TT
Karolina Skog, Malmö, ny miljöminister. Foto: TT

Bara en mi­nis­ter tvingades gå, ut­ö­ver de båda mil­jö­par­tisterna som läm­nat. Allt­så tre nya och nå­got ändrade an­svars­om­rå­den i öv­rigt. Av Ste­fan Löfvens stora re­ger­ings­om­bild­ning blev inte myc­ket mer än en tum­me­tott.

Det hindrar inte att det han gjorde kan bli bra – åt­min­sto­ne bätt­re än det varit. Ann Linde som EU- och ut­ri­kes­han­dels­mi­nis­ter bör bli en för­stär­kning. Löfven tvingas nu inse att det var ett miss­tag att inte ha en sär­skild EU-mi­nis­ter. Linde med sin breda in­ter­na­tio­nella er­fa­ren­het bör kun­na han­tera det­ta bra, även i sam­för­stånd med Alliansen när det be­hövs.

Annons

Att Ibrahim Bay­lan blir sam­ord­nings­mi­nis­ter ut­ö­ver energiministeransvaret visar ock­så att Löfven un­der­skattade be­hovet av att sam­ordna inte bara de två koalitionspartierna utan alla de 24 stats­råden, med olika am­bi­tioner och tra­di­tioner. Det in­di­kerar ock­så att Löfven hoppas att en bred överenskommelse om ener­gi­frå­gorna ska bli klar inom kort, så att Bay­lan inte be­höver ägna de frå­gorna så stor del av sin tid.

Peter Eriksson tippades av många som stats­råd, och hans er­fa­ren­het och starka stäl­lning inom Mil­jö­par­ti­et är sä­kert en till­gång. Er­fa­ren­heten som kom­mu­nal­råd kan ock­så komma väl till pass när bo­stads­byg­gan­det ska komma igång.

Mal­mös kom­mu­nal­råd Ka­ro­li­na Skog som mil­jö­mi­nis­ter var över­raskningen. Där­med får Isa­bel­la Lö­vin bli kvar som bi­stånds­mi­nis­ter men får till sig ock­så kli­mat­frå­gorna, som ju är allt­mer in­ter­na­tio­nella.

Att ”fram­tids­mi­nis­tern” Kris­ti­na Persson får gå ef­ter att, en­ligt Löfven, ha full­gjort sitt upp­drag (har nå­gon an­nan märkt det?) för­vånar inte. Men fort­farande saknas en in­teg­ra­tions­mi­nis­ter, även om Ylva Johansson får kom­plet­tera sin ti­tel med ”eta­blerings­mi­nis­ter”.

En över­raskning är ock­så att Mi­ka­el Dam­berg ska ordna ”fler en­kla jobb”. Nyss be­hövdes inga så­dana. Men ock­så i den frå­gan har Löfven tvingats an­passa sig till verk­lig­heten.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons