Annons

Val­fri­het är fel enligt in­spek­tion och dom­stol

Opinion In­spek­tionen för vård och om­sorg, IVO, har näm­li­gen mot­satt sig mo­dellen att alla över 75 år ska kun­na välja hem­tjänst utan prö­vning
Opinion • Publicerad 26 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det finns kom­muner som låter alla pen­sio­närer som fyllt 75 år själva välja om de vill ha hem­tjänst, utan prö­vning. Det finns ock­så kom­muner som ga­ran­terar alla över en viss ål­der bo­stad i sär­skilt boende.

Det kan bli slut med det, även om den typen av ga­ran­tier upp­skattas av pen­sio­närerna.

Annons

In­spek­tionen för vård och om­sorg, IVO, har näm­li­gen mot­satt sig mo­dellen att alla över 75 år ska kun­na välja hem­tjänst utan prö­vning, och kam­mar­rätten har gett IVO rätt. Det handlade om Lin­kö­pings kom­mun, men ge­nom att kam­mar­rätten har prövat ären­det har ett pre­ju­di­kat fast­ställts som gör att IVO kan agera över­allt mot kom­muner som har sam­ma typ av re­gler.

Sve­ri­ges kom­muner och lands­ting tyc­ker inte om be­slu­tet. Kom­munerna bör själva få ut­forma re­glerna, tyc­ker SKL.

IVO har for­mella mo­tiv för sitt agerande mot val­fri­het. Om inte kom­munen fattat be­slut om att be­vilja hem­tjänst kan brister i ut­fö­ran­det inte över­klagas, an­ser myn­dig­heten.

Val­fri­heten för pen­sio­närerna får allt­så stryka på foten för ett for­ma­lis­tiskt re­so­ne­mang av myn­dig­het och dom­stol.

Att sy­stemet in­ne­bär ett ef­fek­tivare sätt för kom­munen att jobba, så att mer re­surser kan läg­gas på om­sorg och på upp­följning men min­dre på by­rå­kra­ti struntar myn­dig­heterna i.

Det verkar vara ett mer än lov­ligt dumt sätt att re­so­nera. Men lov­ligt, el­ler snarare lag­ligt, är det allt­så, en­ligt för­valt­nings­rätten.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons