Annons

Makt över mat är makt över liv

Krönika Makt över fröet som ska le­ve­rera maten som alla be­höver är makt över män­ni­skor.
Opinion • Publicerad 28 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Jag är en re­vo­lu­tio­när. Idag (läs i går) sådde jag frön till den gam­la kål­roten Baggens. Fröna kommer från Nor­diskt Genresurscenter (NordGen), en in­sti­tu­tion un­der Nor­diska Mi­nis­ter­rådet med upp­drag att be­vara ge­ne­tiska re­surser inom mat och lant­bruk.

Om sorten Baggens går att läsa föl­jan­de: Edit Baggens har od­lat den­na kål­rot så länge hon kan minnas. Den kommer från hen­nes far­mor Läns­mans Ka­rin An­ders­dot­ter som levde 1857-1942. Kål­roten od­lades till­sam­mans med mo­rötter och scha­lot­ten­lök på en bit av åkern. Den gula kål­roten är söt och god och mildare än den vita kål­roten Bjurs­ås, som odlats i sam­ma om­rå­de.

Annons

Ro­man­ti­serande lands­bygds­dra­vel, säger sä­kert nå­gon. Var­för ska det­ta be­hövas när det finns bil­lig kål­rot att köpa i af­fären, i form av sam­ma hög­av­kas­tan­de sort som finns i alla bu­tiker?

Fal­let kål­rot är ta­lan­de för alla livs­me­del. I din bu­tik, som i alla an­dra bu­tiker, finns bara en sorts to­mat, en sorts hav­re och en sorts gris­kött. Oav­sett var du handlar smakar det un­ge­fär li­ka­dant, el­ler lika lite.

De senaste de­cen­ni­erna har in­ne­burit en drä­nering av smaker i allt det vi äter. Växt­för­äd­ling och djur­a­vel in­riktas på max­i­merad av­kastning med mi­ni­mala kost­nader – och det ger sam­ma ef­fekt över­allt.

I dags­lä­get kon­trol­lerar fem fö­re­tag 75 pro­cent av det ut­sä­de som säljs över hela världen. Des­sa fö­re­tag äger ock­så de flesta pa­tenten, det vill säga makten över maten. Fö­re­tagen som äger makten över fröerna säljer även lant­bruks­ke­mi­ka­lier och konst­göd­ning som be­hövs för att sorterna ska kun­na odlas och av­kasta så högt som de ge­ne­tiskt tvingas att göra.

Lant­bru­ka­re som börjar med att köpa ut­sä­det för­binder sig att även köpa gö­dning och be­kämp­nings­me­del, och finner sig snart i en stark be­ro­en­de­ställ­ning gent­emot in­ter­na­tio­nella stor­fö­re­tag. Ett ta­lan­de ex­em­pel på följderna av höga skuld­sätt­ningar är de höga själv­mords­tal som syns bland In­di­ens små­lant­bru­ka­re.

Makt över fröet som ska le­ve­rera maten som alla be­höver är makt över män­ni­skor. En makt vi är vana vid i vår del av världen, men som snabbt sprider sig i länder som är fat­tigare än vårt. När makten över maten är full­kom­lig och kon­cen­trerad till en hand­full fö­re­tag, när bon­den inte äger sitt eget ut­sä­de el­ler skörden hen odlar fram – då be­hövs inga ar­méer för att upp­rätt­hålla världs­makten. Det mänsk­liga an­svaret för­svinner, och även til­liten män­ni­ska till män­ni­ska.

Som tur är finns många lant­bru­ka­re som ge­nom­för en re­vo­lu­tion. När makten över maten har flyttats från bon­den, har ock­så gläd­jen som ge­nom­syrar hela bon­de­yr­ket för­svunnit. Den gläd­jen ska tas till­ba­ka.

Det finns mer än en sorts hav­re, en sorts kål­rot, en sorts gris; det är det dags att åter­upp­täcka de gam­la smakerna och gam­la egen­skaperna som vi har glömt bort och bygga fram­tidens håll­bara mat­gläd­je på des­sa.

Så ett frö till en kål­rot, äg din mat, känn din bon­de – det är en av vår tids stora re­vo­lu­tioner. Makten över mat och liv hör till män­ni­skorna, el­ler mer kor­rekt: planet­skötarna.

Adam Ar­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons