Makt över mat är makt över liv
Jag är en revolutionär. Idag (läs i går) sådde jag frön till den gamla kålroten Baggens. Fröna kommer från Nordiskt Genresurscenter (NordGen), en institution under Nordiska Ministerrådet med uppdrag att bevara genetiska resurser inom mat och lantbruk.
Om sorten Baggens går att läsa följande: Edit Baggens har odlat denna kålrot så länge hon kan minnas. Den kommer från hennes farmor Länsmans Karin Andersdotter som levde 1857-1942. Kålroten odlades tillsammans med morötter och schalottenlök på en bit av åkern. Den gula kålroten är söt och god och mildare än den vita kålroten Bjursås, som odlats i samma område.
Romantiserande landsbygdsdravel, säger säkert någon. Varför ska detta behövas när det finns billig kålrot att köpa i affären, i form av samma högavkastande sort som finns i alla butiker?
Fallet kålrot är talande för alla livsmedel. I din butik, som i alla andra butiker, finns bara en sorts tomat, en sorts havre och en sorts griskött. Oavsett var du handlar smakar det ungefär likadant, eller lika lite.
De senaste decennierna har inneburit en dränering av smaker i allt det vi äter. Växtförädling och djuravel inriktas på maximerad avkastning med minimala kostnader – och det ger samma effekt överallt.
I dagsläget kontrollerar fem företag 75 procent av det utsäde som säljs över hela världen. Dessa företag äger också de flesta patenten, det vill säga makten över maten. Företagen som äger makten över fröerna säljer även lantbrukskemikalier och konstgödning som behövs för att sorterna ska kunna odlas och avkasta så högt som de genetiskt tvingas att göra.
Lantbrukare som börjar med att köpa utsädet förbinder sig att även köpa gödning och bekämpningsmedel, och finner sig snart i en stark beroendeställning gentemot internationella storföretag. Ett talande exempel på följderna av höga skuldsättningar är de höga självmordstal som syns bland Indiens smålantbrukare.
Makt över fröet som ska leverera maten som alla behöver är makt över människor. En makt vi är vana vid i vår del av världen, men som snabbt sprider sig i länder som är fattigare än vårt. När makten över maten är fullkomlig och koncentrerad till en handfull företag, när bonden inte äger sitt eget utsäde eller skörden hen odlar fram – då behövs inga arméer för att upprätthålla världsmakten. Det mänskliga ansvaret försvinner, och även tilliten människa till människa.
Som tur är finns många lantbrukare som genomför en revolution. När makten över maten har flyttats från bonden, har också glädjen som genomsyrar hela bondeyrket försvunnit. Den glädjen ska tas tillbaka.
Det finns mer än en sorts havre, en sorts kålrot, en sorts gris; det är det dags att återupptäcka de gamla smakerna och gamla egenskaperna som vi har glömt bort och bygga framtidens hållbara matglädje på dessa.
Så ett frö till en kålrot, äg din mat, känn din bonde – det är en av vår tids stora revolutioner. Makten över mat och liv hör till människorna, eller mer korrekt: planetskötarna.