Annons

Tobaksanläggning blir byggnadsminne

Publicerad 30 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Tobaksmonopolets anläggning i Fjälkinge är den enda bevarade av ursprungligen fyra statliga mottagningsanläggningar för tobaksproduktion i Skåne. Anläggningen i Fjälkinge var utrustad för att ta emot årets skörd där den bland annat vägdes och torkades för vidare transport via järnvägen. Verksamheten upphörde 1964. I Villands härad där Fjälkinge ligger fanns det enligt länsstyrelsen år 1943 1150 odlare som på 270 hektar skördade cirka 550 ton tobak.

Anledningen till att Tobaksmonopolet förlade verksamhet till Kristianstadsslätten berodde på goda klimatförhållanden och lätta sandjordar.

Annons

Sedan några år tillbaka drivs  en verksamhet som odlar och torkar tobak på anläggningen.

"Länsstyrelsen anser att anläggningen har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och att en byggnadsminnesförklaring är väl motiverad", skriver myndigheten på sin webbplats.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons