Annons

Vägrar betala vitet – överklagar igen

Broby Östra Göinge fortsätter sin kamp för att slippa betala vite efter att de vägrat ta emot ensamkommande barn.
Östra Göinge • Publicerad 30 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Följetongen om mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Östra Göinge har pågått sedan kommunen under 2014 nekade att ta emot tre barn som blivit anvisade till kommunen.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, yrkade då hos förvaltningsrätten att förelägga Östra Göinge med vite om 500 000 kronor. Kommunen svarade då med att motsätta sig vitesföreläggandet.

Annons

Kommunen menade att vitet saknade stöd i lagstiftningen, eftersom lagen om mottagande, LAM, saknar sanktionsmöjligheter och eftersom IVO inte heller är tillsynsmyndighet. Dessutom menade man på att Migrationsverkets tillämpning av LAM inte stämde överens med lagens intentioner som är att sprida mottagandet och skapa en jämnare fördelning – inte att anvisa fler ensamkommande till kommuner som redan har ett stort mottagande.

I svaret på IVOs yrkande om vite lyfte också Östra Göinge fram att man vägrat ta emot de ensamkommande flyktingbarnen för att dra uppmärksamhet till ett system som enligt dem får orimliga konsekvenser för vissa kommuner.

Det hjälpte dock inte. Förvaltningsrätten slog istället fast att IVO hade fog för sitt agerande. Efter den rättsliga processen har Östra Göinge tagit sitt ansvar för de tidigare avvisade barnen och ordnat boende för dessa.

Vid olika tillfällen under tiden som kommunen sagt nej till att ta emot barn har IVO försökt att dela ut vite på totalt över tre miljoner kronor, men kommunen har hela tiden motsatt sig dessa.

Efter Förvaltningsrättens dom kunde dock IVO lämna in en ny begäran om att viten ska dömas ut.

Nu opponerar sig dock kommunen ännu en gång och överklagar beslutet till Kammarrätten för andra gången.

Nu vill man att Kammarrätten beslutar att vitet inte ska utdömas, i och med att kommunen redan börjat ta hem de tidigare avvisade barnen. I det senaste i raden av överklaganden skriver de att man sedan det blev känt att domen skulle gälla omedelbart påbörjade arbetet med att ta emot barnen.

“Sedan årsskiftet 2015/16 har Östra Göinge kommun därför redan tagit emot 35 av dessa barn. När det gäller övriga barn pågår nu en dialog med Migrationsverkets ledning om hur situationen skall lösas för dem på bästa sätt”.

Dock, menar de, måste varje enskilt ärende hanteras med varsamhet, då många av barnen kanske redan hunnit finna sig till ro i den miljö de placerats i under tiden som rättsprocessen pågått.

Avslutningsvis passar kommunen på att ge en känga åt IVO. De skriver:

“Östra Göinge kommun vill i sammanhanget också återigen peka på det uppenbart orimliga i att IVO, en statlig myndighet, lägger tid och resurser på att driva in vite från en kommun som är bland de tio som tagit emot flest nyanlända i förhållande till folkmängd. [ ...] Om syftet är att bidra till ett större ansvarstagande i kommunerna är agerandet närmast kontraproduktivt och ger ett intryck av rättsosäkerhet och godtycke”.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons