Annons

Dumt dra upp foten när man trampat i kla­veret

Opinion Var­för inte bara er­känna att sam­ar­be­te ibland har sitt pris i form av kompromisser?
Opinion • Publicerad 31 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Kom­mun­full­mäk­tige be­slutade den 9 maj att det fria va­let inom hem­tjänsten ska av­vecklas. Cen­ter­par­ti­et ställde sig bak­om be­slu­tet, trots att C på riks­planet hårt drivit på för val­fri­het inom vård och om­sorg.

Kom­mun­kretsens ord­fö­ran­de Lars Olsson gick i ef­ter­hand ut och be­klagade be­slu­tet. ”Miss­för­stånd, un­der­må­lig be­redning och då­lig upp­märk­sam­het” var hans för­klar­ingar.

Annons

Det är märk­liga for­mu­le­ringar. Ären­det kom ju inte upp plöts­ligt på full­mäk­ti­ge­mö­tet. Re­dan i ja­nu­a­ri be­slutade om­sorgs­nämnden att läg­ga fram för­sla­get. Där var det Åsa Kull Persson (C) som yrkade bi­fall till för­valtningens för­slag som re­pre­sen­tant för den sty­rande ma­jo­ri­teten.

Se­dan be­handlade kom­mun­sty­rel­sen ären­det i mars och ock­så där röstade C:s re­pre­sen­tant för för­sla­get. I båda nämnderna fanns av­slags­yr­kan­den och re­ser­va­tioner, så nog borde var­nings­kloc­korna hunnit ringa. I maj yrkade Mats Stu­res­son (C) bi­fall till av­vecklingen på kom­mun­full­mäk­tige.

Den enda mo­ti­veringen för för­sla­get har hela vägen varit be­sparingen. Vis­ser­li­gen be­hövs var­je kro­na som om­sorgs­nämnden kan spara, men frå­gan är om det blir nå­gon net­to­be­sparing. Det är ju kom­munen som be­slutar om både vil­ka som ska få hem­tjänst, om­fattningen och av­giften, oav­sett vem som är ut­fö­ra­re.

Lars Ols­sons för­sök att bort­för­klara C:s agerande gör inte saken bätt­re. Var­för inte bara er­känna att sam­ar­be­te ibland har sitt pris i form av kompromisser?

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons