Annons

En gång är in­gen gång, två gånger är en vana

Opinion Ef­ter avhoppet från ener­gi­upp­gö­rel­sen har Björk­lund kri­ti­serat främst Cen­ter­par­ti­et i or­da­lag så man kan undra: Vill han vara med i Alliansen?
Opinion • Publicerad 18 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Folk­par­ti­et, som nu­me­ra heter Li­be­ralerna, har många gånger sam­ar­betat med S-re­ger­ingar. För många inom S har FP varit favoritsamarbetspartiet, till ex­em­pel om skatterna el­ler kärn­kraften. Den enda rege­ring som S släppt fram utan att själv ingå var Ola Ull­stens lil­la FP-rege­ring 1978.

Folk­par­ti­et för­sökte ofta agera som sam­ar­be­ts­in­gen­jör för bredare upp­gö­rel­ser, till ex­em­pel för pen­sions­överenskommelsen.

Annons

Men med Jan Björk­lund som par­ti­le­da­re är det an­nor­lunda. Han har istäl­let hoppat av två av de stora block­över­skri­dan­de upp­gö­rel­ser som för­handlats fram på senare tid.

Först var det för­svars­upp­gö­rel­sen mel­lan S, MP och Al­li­ansen utom FP. Breda för­svars­upp­gö­rel­ser har ofta ef­ter­strävats för att ge en enig bild utåt. Folk­par­ti­et (som par­tiet fort­farande hette) med ”ma­jor” Björk­lund i spetsen hoppade av. Syf­tet var för­stås att göra för­svaret till en pro­fil­frå­ga.

Det kun­de vara för­stå­e­ligt Men här­om­vec­kan hoppade Li­be­ralerna ock­så av ener­gi­för­hand­lingar, trots att de ba­serades på Al­li­ansens ener­gi­upp­gö­rel­se 2009 som Björk­lund då stod bak­om. Hans of­fent­liga ar­gu­men­ta­tion fick un­der­känt av Fores chef Mat­ti­as Gold­mann som för­kla­rade att Björk­lund gav fel­ak­tig in­for­ma­tion.

Ef­ter ener­gi­upp­gö­rel­sen har Björk­lund ock­så kri­ti­serat främst Cen­ter­par­ti­et i or­da­lag så man kan undra: Vill han vara med i Alliansen? Men vad är hans al­ter­na­tiv – bli ett nytt V som står utan­för alla re­ger­ingar för att på­verka på mar­gi­nalen?

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons