Annons

Fridolin mer po­pu­lär i Vitt­sjö än i Sifo

Opinion Det är inte sä­kert att fokus på miljöfrågorna gynnar det kom­pro­missande, grå Mil­jö­par­ti­et i 2018 års val.
Opinion • Publicerad 20 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Att Gus­tav Fridolin håller sitt som­mar­tal i Vitt­sjö, en tra­di­tion se­dan flera år, om än bru­ten för­ra året, är po­pu­lärt i byn där han växte upp. Många ville lyssna, även om långt ifrån alla röstar på honom.

Det var ett av­spänt och per­son­ligt tal han höll, kan­ske just för att han var ”hem­ma”. Inga an­grepp på de po­li­tiska mot­stån­da­rna, mer än kri­tik för att in­get par­ti tog upp mil­jö­frå­gorna i den senaste par­ti­le­dar­de­batten an­nat än som an­grepp på Mil­jö­par­ti­et. Tvärt­om citerade han med be­römmande ord han två mo­de­rater – den tidigare han­dels­mi­nis­ter Staffan Bu­ren­stam Linder och för­re M-le­da­ren Fred­rik Reinfeldt.

Annons

Det enda ut­spelet handlade om att staten ska fi­nan­siera ”bro­byg­ga­re” på sko­lorna i 55 ut­satta om­rå­den. Det är ett ty­piskt stats­råds­för­slag om sko­lan – väl­me­nan­de de­talj­styrning utan större prak­tisk ef­fekt.

Hu­vud­delen av talet handlade om mer djup­gå­en­de frå­gor, där många sä­kert nickade in­stämmande vid Bäckabro i Vitt­sjö el­ler fram­för da­torn där det ock­så gick att följa talet.

Att många vär­de­sätter tid mer än prylar kan sä­kert många känna igen. Det var Bu­ren­stam Lin­ders re­so­ne­mang re­dan 1969 om­kring det­ta han re­fe­rerade i po­si­tiva or­da­lag. Men nå­got nytt för­slag om fri­år blir det inte. Mo­ti­veringen att de ar­bets­lösa nu inte har rätt kom­pe­tens var lite krys­tad. Löfven går inte med på det.

Fridolin ägande sig åt att ar­gu­men­tera för ”lo­kal­sam­häl­let”, ett be­grepp Cen­terns Ung­doms­för­bund lan­serade po­li­tiskt på 1970-talet un­der C:s stor­hets­tid. Det lär inte rädda Mil­jö­par­ti­et, som fick bara 4,4 pro­cent av Si­fos i går och un­der fyra pro­cent i en an­nan mä­tning i vec­kan. Men tanken att trygg­heten måste byggas upp i lo­kal­sam­häl­let kan sä­kert inte min­st Vitt­sjö­bor­na, men ock­så de boende i Riss­ne utan­för Stock­holm där Fridolin nu bor, dela.

Fridolin tror na­tur­ligt­vis att mil­jö­frå­gorna blir vik­tiga i 2018 års val. Det borde de bli, men det är inte sä­kert att det gynnar det kom­pro­missande, grå Mil­jö­par­ti­et.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons