Annons

Kon­ser­va­tiv po­li­ti­ker lämnar Brexitlägret

Opinion Sayeeda Warsi, som ti­digare varit ord­fö­ran­de för de kon­ser­va­tiva och mi­nis­ter utan port­följ i Ca­me­rons rege­ring, lämnar Brexit-si­dan som re­ak­tion på vad hon an­ser är ohe­der­liga kam­panj­me­toder.
Opinion • Publicerad 21 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Sayeeda Warsi, som ti­digare varit ord­fö­ran­de för de kon­ser­va­tiva och mi­nis­ter utan port­följ i Ca­me­rons rege­ring, lämnar Brexit-si­dan som re­ak­tion på vad hon an­ser är ohe­der­liga kam­panj­me­toder. Det är bland an­nat en af­fisch med flyk­tingar vid gränsen och texten ”brist­nings­gräns” som orsakat avhoppet.

Det­ta är det senaste tec­knet på att Brexit-lä­gret i allt hög­re grad för­litar sig på re­to­rik kring och mot flyk­tingar för att få stöd för att lämna EU. En av de stora ut­ma­ningarna för stanna-si­dan blir att visa för väl­ja­rna att stanna-el­ler-lämna-de­batten handlar om mer än flyk­ting­mot­tag­ning och re­glering kring in­vandring. Det handlar om att bryta upp världens största eko­no­miska zon på ett sätt som kommer att för­ändra han­dels­flö­det och världsekonomin på sätt som inte till hund­ra pro­cent går att för­ut­se.

Annons

Det är fres­tan­de att göra om­röstningen till en fråga om att vara för el­ler emot in­vandring, efter­som det är tyd­ligt och en­kelt att för­klara. Stanna-lä­gret har en myc­ket svårare ut­ma­ning så­till­vida. Men det är synd även från Brexitlägrets per­spek­tiv om det kommer att handla en­bart om in­vandring. Att lämna uni­onen kommer att in­ne­bära en mängd svåra frå­gor att ta itu med för Stor­bri­tan­ni­en. Risken finns att många av de som röstade för att lämna kommer att ropa på stoppad in­vandring i en­lig­het med halv­kvä­dna kam­panj­löf­ten och bli för­vå­nade av an­dra kon­se­kvenser som de inte in­sett att det får.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons