Annons

Fördel med svenskt på grillen

Krönika Den som har förhoppning om att sommaren skall bjuda på många ljumma grillkvällar har nu fått klara råd från statliga Jordbruksverket vad man skall lägga på grillen. Välj svenskt.
Opinion • Publicerad 24 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Till de större helgerna brukar det komma larmrapporter och varningar – om skinkan till jul, om äggen till påsk och om sillen till midsommar.

Till årets midsommar är det Jordbruksverket som slår till. Men inte med varning utan med det glada budskapet om vilka unika mervärden det finns hos svenskt kött och kyckling.

Annons

Den som följer livsmedelsdebatten vet att höga krav på djurskydd, djurhälsa och smittskydd skiljer Sverige från många andra länder. Och det här vill Jordbruksverket ta fasta på. ”Vi vill att konsumenter, restauranger och offentliga upphandlare ska få ökade kunskaper om hur kött produceras i Sverige. Svenskt kött har unika fördelar jämfört med många andra länder”, säger Karin Lindow på Jordbruksverkets marknadsavdelning i ett pressmeddelande från verket.

Det här var också poängen i projektet Matlandet Sverige som förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) sjösatte. Hans efterträdare, Sven-Erik Bucht (S), lade ner det projektet och talade istället om en kommande livsmedelsstrategi. Problemet är att det inte hänt särskilt mycket med den.

Därför är det glädjande att Jordbruksverket agerar. ”Vi ser en poäng av att som myndighet bidra med fakta för att öka kunskapen hos konsumenter, restauranger och offentliga upphandlare så att det kan förstå vilka skillnader som finns mellan svensk köttproduktion och andra länder”, säger Karin Lindow till tidningen Land lantbruk.

Faktasammanställningarna om skillnaderna mellan svenskt och importerat gris-, får och lamm-, nöt- och kycklingkött finns att ladda ner från Jordbruksverkets hemsida. Problemet är väl bara att det inte är en sida som vanliga konsumenter lär känna till. Men handeln och andra livsmedelsaktörer borde hjälpa till att sprida kunskap om den här informationen.

När verket tidigare presenterade liknande informationsmaterial om mervärden hos den svenska mjölken användes det som stöd till kommuner när det gäller upphandling av offentliga måltider. Nu hoppas verket att de nya informationsmaterialen skall kunna användas på samma sätt.

Och det finns nog en hel del övrigt att önska när det gäller upphandlingen av livsmedel till de offentliga köken – skolor och äldreomsorg.

När till exempel Skolmatens Vänner gjorde en undersökning 2014 var det få kommuner som hade satt upp konkreta mål för hur stor andel av det kött som serveras i de kommunala grundskolorna som ska vara svenskt och/eller närproducerat. Däremot har ungefär hälften av kommunerna satt upp generella mål om att öka andelen svenskt/närproducerat kött (gris, nöt, fågel och vilt). Än återstår det en hel del utrymme för landets kommunpolitiker att agera.

Den som har förhoppning om att sommaren skall bjuda på många ljumma grillkvällar har nu fått klara råd från statliga Jordbruksverket vad man skall lägga på grillen. Välj svenskt.

Sven Erik Jansson (C)
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons