Annons

Kök på äldreboenden riskerar läggas ned

HÄSSLEHOLM Förändringar på gång även med matdistribution.
Hässleholm • Publicerad 27 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Att få en portion mat hemkörd av hemtjänsten kostar i dag 57 kronor för själva maten och därtill tio kronor i utkörningsavgift, alltså totalt 67 kronor per middag. Då sponsrar ändå kommunen själva distributionen med 38 kronor per portion.

Enligt omsorgsnämndens politiker och chefen Annika Andersson finns det möjligheter att både sänka kommunens kostnader och skapa större valfrihet för de äldre:

Annons

– Här måste vi göra något modernare som ger brukarna mer valfrihet, säger hon och nämner som exempel möjligheten att välja vilken mat man vill ha utifrån en meny med flera alternativ.

Hon får medhåll av nämndsordföranden Rhomas Rasmusson (S).

Solbritt Lindborg (MP) betonar att kvaliteten kan bli högre:

– En portion som hållts varm en halvtimme förlorar massor av näring och efter 1,5 timme är det inte mycket näring kvar, påpekar hon.

Både kyld mat och matleveranser från närbutiker diskuteras som alternativ till dagens kommunala, varma leveranser.

Men även när det gäller den andra delen av måltidsorganisationen – de som äter på äldreboendena – kommer förändringens vindar att blåsa.

Av kommunens i dag nio tillagningskök finns det enligt omsorgsnämnden bara två som håller måttet: Lyckåsas i Bjärnum och Sjögläntans i Vinslöv.

– De andra har stora investeringsbehov. De är inte byggda med modern teknik och logistik, konstaterar Annika Andersson.

Ett av tillagningsköken – det på Skansenhemmet i Vittsjö – är så litet att det ligger närmast till hands att lägga ned.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att ha kvar det när vi har tre årsarbetare som tillagar så få som 42 luncher.

Annons

– Vi måste hitta ett annat alternativ till hur vi ska leverera maten dit.

Sex andra tillagningskök har så stora brister att de skulle behöva renoveras till en kostnad av sju-åtta miljoner vardera.

– Frågan är om Hässleholms kommun ska investera 56 miljoner i det eller om det finns möjligheter att samlokalisera köken, säger Annika Andersson.

Just nu renoveras Högalidshemmets kök efter problem med frysrummen, och det är oklart när köket kan öppna igen. Det kommer dock att färdigställas eftersom något beslut om nedläggning inte är fattat.

Långsiktigt lutar det mesta åt att slopa tillagningsköken och istället skapa ett ”måltidscentrum”, med andra ord ett storkök, i det nya särskilda boende som kommunen just nu planerar att uppföra någonstans i Hässleholm.

Att lägga ner tillagningsköken skulle enligt Annika Andersson inte påverka de boendes vardag. Hygienkrav sätter redan i dag stopp för gemensamt kockande.

– Jag tror att det finns annat som väger tyngre för måltidsupplevelsen, som hur man äter och hur man beaktar vilka som vill sitta bredvid varandra, säger hon.

– Och att personalen har tid att sitta ned med de som äter istället för att behöva springa hit och dit, inflikar Sol-Britt Lindborg (MP).

bild 1/2
Skansenhemmets kök ligger närmast till hands att stänga. ”Inte ekonomiskt försvarbart” kallar omsorgschefen det.
 Foto: STEFAN PERSSON/Arkiv
Många små tillagningskök kan framöver komma att omvandlas till mottagningskök.Foto: MATS WILHELMSSON/ARKIV
Skansenhemmets kök ligger närmast till hands att stänga. ”Inte ekonomiskt försvarbart” kallar omsorgschefen det.
 Foto: STEFAN PERSSON/Arkiv
Många små tillagningskök kan framöver komma att omvandlas till mottagningskök.Foto: MATS WILHELMSSON/ARKIV
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons