Annons

Ytterligare terrordåd mot flygplats

Opinion Tyvärr var det ingen överraskning att Istanbuls Atatürk-flygplats blev nästa måltavla för en terrorattack.
Opinion • Publicerad 29 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Tyvärr var det ingen överraskning att Istanbuls Atatürk-flygplats blev måltavla för nästa terrorattack. I skrivande stund har 41 personer dött och 239 skadats. Att Istanbuls flygplats, den tredje mest aktiva i Europa, skulle hemsökas av terror var en fråga om tidpunkt. När, snarare än om. Det är tragiskt att terrordåd inte längre förvånar.

Ligger IS bakom? Turkiets president och premiärminister verkar övertygade. Det stämmer väl överens med IS metoder och metoder de förespråkar, om det skulle visa sig att det har skett på eget initiativ av gärningsmännen. Likheterna med dådet mot flygplatsen i Bryssel är stora.

Annons

Har flygplatsens stränga säkerhet spelat roll för att minska antalet dödsoffer? Redan när man går in genom dörren finns en första säkerhetskontroll. På Nairobis flygplats finns så många säkerhetskontroller och beväpnad personal att det är svårt att röra sig mellan olika delar. Har man avvärjt terrordåd i Kenya på detta sätt? Det går inte att veta förrän någon grips eller någon med terrorambitioner berättar att de misslyckats. Detsamma gäller flygplatsen i Istanbul. Men man kan hoppas på att sträng säkerhet har minskat antalet offer genom begränsad tillgänglighet: om skärpta åtgärder fungerar är det en tröst, om än en klen sådan i en värld där terror blivit vardag.

Turkiet har varit svårt ansatt av terror under senare år. Det är inte ens den första attacken på en flygplats. Turkiets hårda behandling av kurder, särskilt i landets östra delar, gör dem till måltavla för separatistisk terror. Som en del av Europa och ett i huvudsak muslimskt land som inte är underställt IS är de en dubbel måltavla. Terrorn är också ett svårt slag för landet ekonomiskt. Turkisk turism kommer att sjunka ännu längre ner i kris. Den ”terrorn” är lika effektiv långsiktigt för att skapa förtvivlan och otrygghet som handeldvapen eller bomber, även om de sistnämnda skrämmer mest för stunden.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons