Annons

192 centimeter star quality

Malmö 2001 lämnade den då 19-årige Zlatan Ibrahimovic Malmö FF för att inleda sin internationella karriär. I samband med det träffade Skånskan honom för en längre intervju.
Malmö • Publicerad 30 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Malmö stadion. MFF har just avslutat ett viktigt träningspass inför måndagens allsvenska premiär. Zlatan väntar utanför omklädningsrummet, handslaget är fast, blicken rak. Han lotsar vänligt genom svettiga korridorer, håller artigt upp dörrar och gör slutligen en inbjudande gest mot en soffgrupp i ett hörn. Den ser ny ut, dyr och bekväm.

Annons

Han slänger sig ner i soffan. Tittar upp, smilet brett som en ladugårdsdörr.

Zlatan Ibrahimovic är framgångssagan personifierad. Den stökige invandrarkillen från Rosengård som vid 19 års ålder hunnit bli både helgonförklarad fotbollstalang och såld till Ajax för 80 miljoner kronor. "Kul och spännande" är hans egen enkla sammanfattning av känslan i kroppen när man möter världspressen för att skriva under svensk fotbolls genom tidernas dyraste proffskontrakt.

Börjar bli van. Som om man varit med om det förut. Det självklara sättet att säga det beskriver perfekt den kombination av extrem kaxighet och total avslappning som står som en aura omkring honom.

Och inte vissa av de saker han gjort vid sidan av planen. Som att vara en total vilde i skolan, till exempel. Hans gamla studierektor, Agneta Cederbom på Sorgenfriskolan, utnämnde honom i en annan intervju till en av de fem stökigaste elever hon haft på 33 år. Zlatan ser konfunderad ut inför denna upplysning.

Annons

Han suger på namnet, och skakar sedan på huvudet.

Inte mycket fastnade i skolan. Att han var något av ett orosmoment i klassrummet minns han dock.

Hemma gick det dock inte an att vara gangster. Mamma, städerska från Kroatien, och pappa, fastighetsskötare från Bosnien, visste att säga ifrån.

Pappa muslim, mamma katolik. Tror han själv på en gud?

Föräldrarna skildes redan innan han föddes, men han har bra kontakt med båda. Fast på frågan om vilken av dem han känner sig närmast kommer svaret blixtsnabbt:

Annons

Det var pappa som öppnade fotbollens värld för honom. Som fick honom att lämna liret på bakgården för riktigt spel. Zlatan var tolv när han började i MFF. Skrev A-lagskontrakt 1999. Vad var det som förde honom framåt - talang, tur eller omständigheter? Han tvekar en sekund.

Framgång har sina avigsidor. Avundsjuka, till exempel.

Och pengarna? De 80 miljonerna?

Nu är det allsvenskan som gäller, tills det är dags att flytta till Amsterdam i juli. Och intensivkurs i holländska, en utmaning för en ung man som tyckte att skolan var meningslös till och med när han gick på fotbollsgymnasium.

Tänker han någonsin tanken att det skulle kunna gå åt skogen i Ajax, att han ska göra bort sig? Han ser oförstående ut.

Fakta:

2001 lämnade den då 19-årige Zlatan Ibrahimovic Malmö FF för att inleda sin internationella karriär. I samband med det träffade Skånskan honom för en längre intervju.

Anna Lindblom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons