Annons

Allergi inkräktar på sommarledigheten

Kristianstad Allergi inkräktar på sommarledighetenNedr.20.: hälsa. Fler och fler söker hjälp för sina besvär
Publicerad 30 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Pollenallergin ökar och än finns ingen riktigt klar bild över varför, men knuten håller på att lösa upp, berättar Åsa Persson.

– Det vi vet är att människor i länder som har det bra är mer allergiska än de i fattiga länder.

Annons

Åsa Persson jobbar som allergisjuksköterska på barnmottagningen i Kristianstad, hon har också ett uppdrag som allergikonsulent och är ute mycket på till exempel förskolor och skolor och informerar.

Vår och sommar handlar det mycket om pollenallergi. På våren är det extra jobbigt för allergiska skolelever som tampas med prov och mycket att göra i slutet av terminen samtidigt som de brottas med trötthet, rinnande ögon och näsa och kanske klåda.

– I år var det extra jobbigt kring skolavslutningen, soligt, varmt och blåsigt, det blev besvärligt för pollenallergikerna.

Nu är det lite kallare och regnigare och Åsa tar en titta på pollenrapporten.

– I dag är det låga halter av gräspollen.

Det är många som söker hjälp för sina symptom, oftast har de testat att köpa receptfria läkemedel på apoteket först, vilket Åsa tycker att man kan göra.

– Om det hjälper är det ju bra.

Den som har stora besvär och måste medicinera mycket kan söka utvägen att vaccinera sig.

– Medicinerna är ju symptomdämpande, men en vaccination får bukt med sjukdomen. Fast det är en jobbig behandling.

Vad gäller barn är pollenallergi vanligast i skolåldern, små barn har inte hunnit utsättas för pollen i så många säsonger, berättar Åsa.

Annons

Och för skolbarn som då har ett långt sommarlov framför sig kan det kännas jobbigt. Åsa är den första att skriva under på att allergin är begränsande.

– Jag har mött barn som säger att de måste sitta i källaren hela sommaren.

Men det finns saker föräldrar kan göra för att underlätta.

– Häng inte tvätt på tork utomhus, låt bli att ha fönster öppna under dagtid och ha rutorna uppdragna när du kör bil, säger Åsa som exempel.

– Det är mycket att tänka på och gräspollen finns i luften ända till september.

– De lite större barnen kan själva hålla koll på pollenrapporten för att planera sin dag.

– Om de till exempel ska jogga en runda kan de se när det är bäst tidpunkt för det under dagen, berättar Åsa och passar på just att göra lite reklam för www.pollenrapporten. se.

– Det finns mätstationer både i Kristianstad och Hässleholm.

evafri
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons