Annons

Höjer vite för nergrävt avfall

Bjärnum Miljönämnden fortsätter ställa krav på träindustrin Bjestig i Bjärnum sedan det 2015 upptäcktes nergrävt avfall och kemikalier i marken.
Hässleholm • Publicerad 1 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

350 000 kronor i vite kan bli följden för företaget om man inte upprättar en plan för provtagning av de uppdagade markföroreningarna.

Redan i slutet av förra året utdömde nämnden ett vite på 125 000 om de inte omedelbart städade upp på fastigheten och visade att de inte grävt ner något avfall.

Annons

Redan har företaget grävt 30 gropar på fastigheten där man hittat nergrävt avfall.

Vem som grävt ner detta är oklart, enligt miljöinspektör på miljöförvaltningen. Men bland avfallet hittades avfall i form av metall, glas och plast.

Enligt miljökontoret har det på fastigheten skett utsläpp av miljö- och hälsofarliga kemikaler direkt på marken samt att det inom området även förekommit dumpning och upplag av avfall bestående av schacktmassor samt bygg- och rivningsavfall.

Nu kräver miljönämnden bland annat att det tas fram en provtagningsplan och att provtagning sker inom två månader.

Efter provtagningen ska en rapport inlämnas som bland annat utgör en bedömning av eventuella risker för påverkan på människors hälsa eller miljön.

Uppfylls inte dessa åtgärder riskerar företaget ett vite på sammanlagt 350 000 kronor.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons