Annons

Låt inte ful­heten breda ut sig

Krönika Man ska inte un­der­skatta kon­se­kvensen av att låta ren och skär ful­het breda ut sig i sam­hälls­funk­tioner som ti­digare hölls för he­liga. Sam­häl­lets vär­der­ingar syns i vil­ka bygg­nader man upp­för.
Opinion • Publicerad 2 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ut­ö­ver kyr­kan är de vac­kraste bygg­naderna i en ort of­tast of­fent­liga myn­dig­hets­bygg­nader av olika slag. Haken är bara att de är min­st hund­ra år gam­la. De är nä­rmast ut­formade som tem­pel, ro­busta kon­struk­tioner i te­gel och sten. Stilen har ofta klas­siska in­slag, an­ty­dningar till pe­la­re vid portarna. All­ting an­das stor re­spekt för den verk­sam­het som skulle be­drivas där­in­ne när huset byggdes. Ut­formningen sig­na­lerade att där inne på­gick sa­ker som för­tjänade den största vörd­nad, sa­ker som sam­häl­let tog på djupt all­var.

För att an­vända ett gam­malt ord, som kan­ske kan upp­levas lite märk­ligt, kan man rent av säga att husen visade att det som ägde rum där­in­ne var nå­gon­ting som var he­ligt för sam­häl­let. Som sagt, de vac­kraste husen i en ort är hund­ra år gam­la tem­pel.

Annons

Det handlar om gam­la mu­se­er, myn­dig­hets­bygg­nader som dom­stolar och po­lis­sta­tioner, bib­lio­tek, järn­vägs­sta­tioner och sjuk­hus. Men fram­för allt handlar det om sko­lor. Fanns in­get an­nat bygg­nads­verk att tala om i en li­ten ort så fanns där all­tid en vac­ker skol­bygg­nad

Nu var det ty­värr länge se­dan det var van­ligt att upp­fö­ra skol­bygg­nader av så­dan klass och kva­li­tet att de blev små tem­pel till­ägnade kun­skap och ut­bildning. Men den­na lång­samma sjangsering av of­fent­liga skol­bygg­nader verkar ty­värr vara på väg att slå nya bot­ten­re­kord.

I Dagens Sam­häl­le (23/6) be­skrivs en myc­ket all­var­lig brist på skol­lo­kaler runt­om i landet. I två av tre kom­muner är lo­kal­bristen nu akut. Bak­grunden är att elev­an­talet, i och med mi­gra­tions­vågen, har skjutit i höjden på ett sätt som det helt saknas pla­nering för. Kom­munerna tyc­ks stå nä­rmast hand­fal­lna in­för de stora elev­kullarna.

Ord­fö­ran­den i barn- och bild­nings­nämnden i Bor­länge, Mari Jonsson (S), talar om att kom­munen har tvingats in­fö­ra två­skift i gym­na­sie­sko­lan och att mat­salarna har fått så­dan träng­sel att eleverna måste äta i klass­rummen.

I 43 pro­cent av kom­munerna för­söker man han­tera nöd­lä­get ge­nom att göra klasserna större. Så myc­ket för de van­liga po­li­tiska am­bi­tionerna om lugnare klass­rum och mer lä­rar­tid för eleverna. Ut­vecklingen tyc­ks gå i rakt mot­satt rik­tning. Med fler barn i klass­rummen blir stöket ofrån­kom­li­gen vär­re.

Ut­bygg­nads­be­hoven är väl­diga. I de 20 största kom­munerna ska 45 nya sko­lor upp­fö­ras inom tre år, i Mal­mö ska åtta sko­lor byggas. I hela 66 pro­cent av kom­munerna löser man lo­kal­bristen ge­nom mo­dul­hus av olika slag. Ef­ter­frå­gan på mo­duler är så stor att de är slut hos le­ve­ran­tören.

Kon­trasten mel­lan des­sa upp­stap­lade trä­con­tai­nrar och de vörd­nads­bju­dan­de tem­pel som byggdes för hund­ra år se­dan kan knappast bli större. Sig­nalen om sam­häl­lets pri­ori­te­ringar och för­lo­rade käns­la för vad som har be­stå­en­de vär­de kan inte bli tyd­ligare. Det form­li­gen skär i hjär­tat.

Att klasserna blir större och lo­kalernas funk­tio­na­li­tet blir läg­re är illa nog. Men man ska inte hel­ler un­der­skatta kon­se­kvensen av att låta ren och skär ful­het breda ut sig i sam­hälls­funk­tioner som ti­digare hölls för he­liga. Sam­häl­lets vär­der­ingar syns i vil­ka bygg­nader man upp­för. Vil­ka värden är det nu som do­mi­nerar?

Peter San­tes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons