Annons

Utgå från det lo­kala

Le­da­re Även om Hal­land och Skåne får nå­gra års re­spit från att tvingas in i större re­gi­oner för­tjänar ut­re­da­rna kri­tik för sitt uppifrånperspektiv.
Opinion • Publicerad 2 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021
Ut­re­da­re med uppifrånperspektiv.    		             Foto: TT
Ut­re­da­re med uppifrånperspektiv. Foto: TT

Både Hal­land och Skåne får fort­sätta som själv­stän­diga re­gi­oner, åt­min­sto­ne nå­gra år till, om rege­ringen följer inde­lnings­kom­mit­téns för­slag.

I tors­dags kom för­sla­get, byggt på det dis­kus­sions­un­der­lag som pre­sen­terades ti­digare i år, från de båda ut­re­da­rna Barb­ro Holm­berg och Kent Johansson. De har lyssnat av var de fått stöd för sina tankar och låter nu de län som ac­cep­terar för­sla­get bilda nya stor­re­gi­oner. Det är Norr­land, Svea­land och Väst­ra Gö­ta­lands in­kor­po­rering av Värmland. Det senare för­sla­get för­sökte värm­län­ningarna få stöd för re­dan för­ra man­dat­pe­ri­oden, men då röstade Väst­ra Gö­ta­lands po­li­ti­ker nej, Nu har de ac­cep­terat tanken.

Annons

Men Hal­land be­höver allt­så inte sugas in i Väst­ra Gö­ta­land, där­för att i Hal­land är enig­heten to­tal om att vara kvar som egen re­gi­on. Jäm­tarna är inte lika eniga och fö­re­slås där­för tvingas in i den nya stornorrlandsregionen.

Det här visar på vikten av po­li­tisk enig­het inom ett län, som blir än starkare med upp­slut­ning från när­ings­liv och or­ga­ni­sa­tioner.

Ge­nom del­be­slu­tet nu för­svåras i viss mån ar­be­tet med att or­ga­ni­sera nya re­gi­oner i söd­ra Sve­ri­ge, åt­min­sto­ne i gräns­trakterna norr­ut. Delar av Sö­der­man­land vill höra ihop med Ös­ter­göt­land, vil­ket även många öst­gö­tar vill, sam­ti­digt som många små­län­ningar inte alls tittar norr­ut.

Men vik­tigast nu, vil­ket Cen­ter­par­ti­et be­tonar som vill­kor för att stödja rege­ringens re­gi­on­för­slag, är att det verk­li­gen blir en de­cen­tra­li­sering av upp­gifter och makt från staten till re­gi­onerna. Det har Cen­ter­par­ti­et ar­betat för se­dan 1970-talet (då hette det läns­de­mo­kra­ti). Det kan mo­ti­vera större re­gi­oner (men inte så få som sex).

Men att, som ut­re­da­rna, peka på att inga stat­liga myn­dig­heter har Hal­land som egen re­gi­on för att tvinga in hal­län­ningarna i en ny stor­re­gi­on är fel­tänkt. Ändra istäl­let statens or­ga­ni­sa­tion och utgå från de lo­kala för­ut­sätt­ningarna när nya re­gi­oner formas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons