Annons

Hembygdsparken har drabbats av pokémonyran

Kultur och Nöje Jonna Cederholm och hennes vänner har drömt om att få fånga pokémon i mer än 15 år. Nu går det i uppfyllelse
Publicerad 19 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Grådassiga moln hänger lågt över Hembygdsparken i Hässleholm. Men att väderleksrapporten skvallrat om regn är inget som hindrar den 25-åriga Jonna Cederholm från att dra åt snörena på sina vita gympaskor och ge sig ut på pokémonjakt.

Annons

Det var först i helgen som Pokémon Go lanserades i Sverige. Men många fick tag i det redan i början av månaden, när mobilspelet först lanserades i USA.

Jonna räknar snabbt ut att hon har gått fem mil sedan hon skaffade spelet. Innan var promenader inget som lockade:

Annons

Hembygdsparken som sträcker ut sig intill kyrkan har blivit ett Mekka dit stadens pokémontränare vallfärdar för att fånga nya pokémon.

Platsen, en gammal husgrund bredvid Hovdalatorpet, är noggrant utvald, eftersom den ligger mittemellan tre så kallade pokéstops. I realiteten olika kulturmärken som k-märkta hus, statyer och konstverk, men som i den visuella världen är en slags stationer där spelarna kan samla på sig fler pokébollar och andra belöningar.

Annons

Det dröjer inte många minuter från det att Jonna lägger ut lockbetet, tills att de första spelarna kommer till platsen. Sammanlagt är det ett 20-tal personer som samlas. De flesta är unga vuxna eller i övre tonåren, men en liten skara har inte fyllt tvåsiffrigt än.

Och snart är det några andra spelare, kanske ett par år yngre, som söker kontakt med dem. Både Simon och Jonna känns igen av flera på plats. Simon brukade driva ett lan-café i stan och Jonna, som sedan lägger upp spelvideos på spelplattformen Twitch och ligger bakom Facebookgruppen Pokémon Go Hässleholm har hunnit bli lite av en profil i sammanhanget.

Bilden av Pokémon Go-spelare som en samhällsfara har förmedlats av både medier och myndigheter de senaste dagarna. Flera olycksfall i trafiken har rapporterats och polisen har varnat för människor ”med ett zombielikt beteende”.

Annons

Regnet kommer, men liksom på en festivalspelning härdar spelarna ut. Den virtuella besvärjelse som Jonna kastat över platsen är borta, men ersatt av en ny. De tar skydd under taket på det lilla torpet med förhoppning om att kunna fånga in ytterligare några rariteter. Ida-Maria berättar att det ligger ett paraply nerpackat i hennes rosa ryggsäck. Där ligger också en portabel laddare till telefonen, en nödvändighet då spelet stjäl en massa batteri.

bild 1/6
Benen, men inte mobilerna, fick vila i parken. Foto: Jörgen Johansson
Jonna Cederholm och hennes vänner har drömt om att fånga pokémon i mer än 15 år. Nu går drömmen äntligen i uppfyllelse. Foto: Jörgen Johansson
– Man kan spela på olika sätt. En del vill gå upp i level. Men jag vill hitta alla pokémon, säger Jonna.
Foto: Jörgen Johansson
Jonna har hittat en Spearow i parken, som hon vill försöka fånga genom att kasta pokébollar.
Foto: Jörgen Johansson
Jonna Cederholm och hennes medspelare brukar mötas upp utanör kyrkan i Hässleholm. Foto: Jörgen Johansson
Pokémon Go underhåller och inspirerar många. Foto: Jörgen Johansson
Benen, men inte mobilerna, fick vila i parken. Foto: Jörgen Johansson
Jonna Cederholm och hennes vänner har drömt om att fånga pokémon i mer än 15 år. Nu går drömmen äntligen i uppfyllelse. Foto: Jörgen Johansson
Fakta:Vad är Pokémon Go?

Pokémon Go är en spelapplikation som laddas ner till en Android- eller Appletelefon.

Spelet går ut på att fånga så många pokémon som möjligt och sedan träna dem för att vinna närkamper mot andra spelare. Spelet använder sig av av GPS-teknik för att lokalisera pokémons medan spelaren rör sig. På kartan finns vägar och vatten utmarkerat. Då och då dyker pokémons upp på skärmen som spelaren kan välja att fånga. När spelaren trycker på varelsen sätts kamerafunktionen i gång och den virtuella världen sammanlänkas med den verkliga världen.

I nuläget finns det 250 pokémons i spelet. De går att fånga överallt men är vanligare i stadsmiljöer. Olika pokémons finns också på olika platser. Ju högre upp spelaren klättrar i level, desto större utmaning blir det att fånga in pokémons.

När spelaren har fångat en pokémon kan hen också träna den och låta den utkämpa närstrider med andra spelare i närheten på utplacerade pokémongym. Spelaren har också tre lag att välja på.

Spelets ges ut av Nintendo och påminner om det Pokémon-spel som företaget lanserade för Gameboy år 1996.

Källa: pokemon.com

Cornelia Thomasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons