Annons

Mer om vad fenomenet Youtube egentligen är

hässleholm Youtube är den snabbast växande plattformen i webbens historia. Mer än 100 000 videoklipp laddas upp varje dag.
Hässleholm • Publicerad 25 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Youtube är idag den i särklass största webbplatsen för videoklipp på internet. På Youtube samsas amatörklipp med professionellt material. De allra mest populära videoklippen på Youtube har setts mer än en miljard gånger av människor över hela världen. Det finns ett rikt och varierat utbud. Ett videoklipp hemma från någons kök kan få miljoner fler tittare än vad många tv-kanaler kan drömma om. Youtube är den snabbast växande plattformen i webbens historia. Sajten har mer än två miljarder visade videoklipp varje dag, enligt Sveriges Radio P1. Man kan bli medlem på Youtube och logga in med ett eget användarnamn. Men det går även att att använda webbplatsen utan att logga in. Som medlem kan man prenumerera på olika kanaler som skapas av andra användare som har för avsikt att mer eller mindre regelbundet lägga upp nya videoklipp. Som prenumerant kan man lätt se när en kanal har lagt upp ett nytt klipp. För att själv lägga upp videoklipp behöver man däremot vara medlem. Vissa klipp kräver också medlemsskap för att kunna visas, exempelvis videoklipp där man behöver verifiera sin ålder.

Mer än 100 000 videoklipp laddas upp på Youtube varje dag. Undantaget av klipp som laddas upp är pornografiska klipp för de tillåts inte på Youtube. Något annat som inte tillåts är videoklipp med upphovsrättsskyddat material och det är inte ovanligt att man ser att klipp har plockats bort på grund av krav från film- eller skivbolag.

Annons

För den som har kanal finns det möjlighet att ta del av webbplatsens reklamintäkter. Man kan alltså tjäna pengar på att andra användare tittar på videoklipp som man har lagt upp. Det finns möjlighet för den som har en populär kanal att leva på detta. Många kanaler försöker också skaffa egna sponsorer som bekostar verksamheten och som de i utbyte gör reklam för i videoklippen.

Youtube-kändisar är personer som nått kändisstatus enbart på grund av sin närvaro på Youtube, oavsett om de fått uppmärksamhet i andra medier.

En av världens största Youtube-fenomen råkar vara svensk. Felix Kjellberg som går under namnet PewDiePie, är dator- och TVspelskommentator på Youtube. Han specialiserar sig på komiska videor av datorspel.

PewDiePies Youtube-kanal blev en av de snabbast växande kanalerna under 2010-talet. Den 20:e augusti 2013 blev kanalen den mest prenumererade på Youtube någonsin med 12 miljoner prenumeranter. Vid samma tid hade hans klipp setts över två miljarder gånger. Hans videoklipp har totalt visats över 12 miljarder gånger och han har nu över 46 miljoner prenumeranter på Youtube.

En annan som Kalle Lind menar redan har haft sitt genombrott är William Spetz och Clara Henry.

Youtube är idag en av många webbplatser och tjänster som använder Google Driver. Företaget har på senare tid verkat för att integrera Youtube med andra tjänster så som e-post med mera.

Youtube är emellertid inte skapat av Google utan drevs från början av företaget Youtube Inc.

Övertagandet skedde år 2006.

bild 1/2
Alma Johansson gör sig redo för paketöppning med sin tvillingsyster bredvid. Tänka sig, en docka!Foto: jörgen johansson
Alma Johansson öppnar upp paketet och i det låg en docka. Tvillingsyster Matilda Johansson kanske också kan få leka med den...Foto: jörgen johansson
Alma Johansson gör sig redo för paketöppning med sin tvillingsyster bredvid. Tänka sig, en docka!Foto: jörgen johansson
Alma Johansson öppnar upp paketet och i det låg en docka. Tvillingsyster Matilda Johansson kanske också kan få leka med den...Foto: jörgen johansson
Cajsa Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons