Annons

Eric­sons pro­blem inte lösta med sparkad vd

Opinion För Eric­son gäller lik­som för hela branschen att hinna an­passa sig till den snabba ut­vecklingen.
Opinion • Publicerad 26 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Eric­sons vd Hans Vest­berg fick sparken i går. Det var inte helt över­ras­kan­de – spe­ku­la­tioner har fö­re­kommit ända sedan han blev ordförande i SOK.

En or­sak, som dock inte sty­rel­sens ord­fö­ran­de vill er­känna, är de mut­miss­tan­kar som riktats mot Eric­son i både Grek­land, USA och Kina. Oav­sett vad ut­red­ningarna kommer fram till är mut­miss­tan­kar inte nå­gon me­rit för ett fö­re­tag el­ler en vd.

Annons

Eric­son har an­nars klarat om­ställningen för ett te­le­kom­fö­re­tag bätt­re än vissa an­dra – fram­för­allt bätt­re än No­kia, som gjort av­gö­ran­de stra­te­giska miss­tag. Eric­son har av­slu­tat sam­ar­be­tet med Sony och är inte läng­re nå­gon stor te­le­fon­till­verkare. Nu är det nät­verk och te­le­kom­tjänster som är hu­vud­in­rikt­ningarna.

Vest­berg själv mo­ti­verar att han slutar med att den om­struk­tu­rering Eric­son ge­nom­fö­rt nu är av­slu­tad och att det där­för är rätt läge att byta vd. Nog verkar det som om om­struk­tu­reringen, in­ne­fattande stora per­so­nal­ned­drag­ningar – senast kun­gjordes ett nytt spar­pa­ket här­om­da­gen, gett ett hyf­sat re­sul­tat, även om kurs­ut­veck­lingen på börsen de senaste åren varit be­tyd­ligt säm­re än börs­ge­nom­snittet.

Nå­gon lö­sning på Eric­sons fram­tids­pro­blem är dock inte vd-skiftet. Inte hel­ler räc­ker fort­satta ned­skär­ningar. För Eric­son gäller lik­som för hela branschen att hinna an­passa sig till den snabba ut­vecklingen, som till stora delar är oför­ut­säg­bar.

Ledar­re­dak­tionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons