Annons

Allt fler förädlar sina egna produkter

Lilla Oberöd Gårdsnära livsmedel är något som ökar i hela landet och Skåne är ett av länen där det finns flest gårdsbutiker, visar en undersökning gjord av Lantbrukarnas riksförbund, LRF och söktjänsten Gårdsnära.
Hässleholm • Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Hos Henrik Mårtensson och Victoria Winberg-Mårtensson på Glada Geten gårdsmejeri i Lilla Oberöd betar getterna på ägorna och både i mejeriet och butiken är det full fart.

– Vi har märkt att intresset för gårdsbutiker har ökat och nu när vi har etablerat oss är det fler och fler som hittar hit, säger Victoria.

Annons

Gårdsbutiken öppnade 2014 och paret arbetar hela tiden för att utvecklas och hitta nya produkter.

Just nu har de åtta-tio ostar i sortimentet. Det kan variera något beroende på hur fort vissa ostar mognar.

– Ibland tar det längre tid och de blir inte färdiga när vi har tänkt oss. Mögel styr vissa och nu när vädret skiftar får man vara beredd. Då ändras temperatur och luftfuktighet, säger Henrik.

Olika förhållanden påverkar nämligen ostarna på olika sätt.

Förutom de olika getostarna, alla tillverkade i det egna mejeriet, tillverkar de egna marmelader och andra lämpliga tillbehör. I butiken driver de också ett kafé.

De har även inlett samarbete med andra lokala producenter, något som både utvecklar det egna sortiment och hjälper till att bygga lokala nätverk. till exempel kan man köpa fetaost i timjanolja.

– Vi använder Gunnarslövs oljor och de säljer vår ost i sin butik, säger Henrik.

– Och Näsby chark gör våra killingkorvar. De är ju också lokala producenter.

Gårdsnära livsmedelsförädling är något som skåningarna är bra på och det är just det som Glada Geten handlar om. Att ha hand om alla led i produktionen.

– I början fick vi mycket frågor om vi var ekologiska och det är vi ju inte, säger Victoria.

Annons

I alla fall inte certifierat ekologiska.

– Men vi förklarar för kunderna att vi producerar så mycket vi kan till getterna själva och vi har vår egen gödsel som vi använder till grödorna.

Ostarna görs utan onödiga tillsatser och konserveringsmedel.

– Ostar man köper i butik blir gamla och ruttna om de får ligga ett tag. Våra ostar mognar i stället, säger Victoria.

Dessutom ser de förstås till att getterna trivs med tillvaron på gården.

– När man får se själv hur det hela går till, man kan träffa djuren och se att de har det bra så blir det där med ekologisk certifiering inte lika viktigt.

Och getterna på gården är verkligen glada. De springer hoppar och spritter av liv. De är dessutom väldigt sociala, och kommer gärna och hälsar om man lockar på dem.

– Vi har haft ett par som kommer hit och sitter i gräset och tittar på getterna. Så kommer de upp till butiken och fikar och sen går de ner och sätter sig och tittar på getterna igen.

Att intresset för gårdsbutiker ökar tror Henrik och Victoria hör ihop med det ökade intresset för lokalproducerad och naturlig mat, utan tillsatser.

– Det gör också att fler vågar satsa på lokalproducerad mat och det lockar ut fler yngre på landet och gör att landsbygden lever upp, säger Henrik.

Annons

Deras egen verksamhet växer och Henrik säger att det så småningom kan bli tal om att anställa någon.

– Vi känner ibland att det skulle vara skönt att ha någon som kan sköta om butiken, så att vi kan jobba mer med osten där bakom, i alla fall under högsäsong.

– Men vi ska inte bli för stora. Målet med det här är inte att tjäna en massa pengar, det är att hålla på med någonting som vi trivs med.

bild 1/3
I dagsläget har Glada Geten mellan åtta och tio ostar i sortimentet. Men det varierar något beroende på hur ostarna mognar.
Henrik Mårtensson och Victoria Mårtensson-Winberg tror att gårdsbutiker är framtiden och allt fler hittar till Glada Geten.Foto: Anna Persdotter
Victoria tillverkar även marmelader och andra produkter som passar ihop med gårdens ost.
I dagsläget har Glada Geten mellan åtta och tio ostar i sortimentet. Men det varierar något beroende på hur ostarna mognar.
Henrik Mårtensson och Victoria Mårtensson-Winberg tror att gårdsbutiker är framtiden och allt fler hittar till Glada Geten.Foto: Anna Persdotter
Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons