Annons

Anmäler Ikea för felkonstruerat kök

Älmhult Trots garantin – får ingen ersättning för fuktskadorna.
Osby • Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Vad gör egentligen ungdomar på Ikea? Arkivbild
Vad gör egentligen ungdomar på Ikea? Arkivbild

Ärendet som nu behandlas av Allmänna reklamationsnämnden avser skåpluckor från Ikea av modellen Solär som inhandlades i mars 2009.

Bakom anmälan står en 53-årig östgöte och i sin anmälan skriver han att just denna modellen saknar handtag och istället har ett spår i luckan som man tar i för att öppna och stänga. Luckorna har också tunn träfaner av bok.

Annons

”Jag insåg snabbt att det inte skulle hålla i längden eftersom man, när man hanterar disk till exempel, alltid har lite fukt på händerna trots handduk i högsta hugg”, skriver mannen i sin anmälan.

Därför passade han på att köpa extra lådfronter när modellen slutade tillverkas 2010. Däremot köpte han inga extra luckor och nu, sju år senare, har de alltså blivit fuktskadade.

Då köket har 25 års garanti förväntade sig mannen ersättning från företaget, men när han kontaktade Ikea fick han istället svaret man inte kunde härleda fuktskadan till ett produktfel, utan att denna istället berodde på att de ”inte torkats av ordentligt”.

Mannen hävdar dock att produkten är felaktigt konstruerad ”då den är extremt känslig mot fukt och omöjligt kan hålla i 25 år”.

Nu kräver han 10 000 kronor i ersättning.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons