Annons

Många hässleholmsskolor tar del av statligt stöd

Hässleholm • Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Enligt en stor undersökning som SVT presenterade under onsdagen utnyttjar många av Sveriges kommuner inte möjligheten till att plocka ut statligt stöd till läxhjälp för grundskoleelever.

De kommuner som inte plockat ut bidraget kritiseras av bland annat Helene Öberg (MP), som är statssekreterare åt utbildningsminister Gustav Fridolin.

Annons

– Vi är angelägna om att så många elever som möjligt ska få möjlighet till läxhjälp. Vi blir så klart bekymrade när alla inte tar del av medlen, säger hon.

Hon berättar att kunskapsutvecklingen i skolan varit negativ och att fler och fler elever lämnat grundskolan utan behörighet till gymnasiet.

– Man måste vända på alla stenar och göra allt man kan, säger hon och fortsätter:

– Vi är väldigt angelägna om att barns möjligheter i livet inte ska ta stopp redan när de ska lämna grundskolan.

Möjligheten finns att söka bidrag upp till 1000 kronor per elev och den sammanlagda summan bidrag som Regeringen beviljat har ökat från 23 miljonor kronor i fjol till hela 281 miljonor kronor i år, enligt SVT.

En av kommunerna som varit flitiga med att utnyttja möjligheten till bidrag för läxhjälp är Hässleholms kommun. Enligt SVT:s siffror har 4 510 000 kronor beviljats i läxhjälpsstöd till hässleholmsskolor, vilket innebär att varje elev får 945 kronor och att sammanlagt 94 procent av eleverna erbjuds läxhjälp.

– Vad roligt. Här har vi ju verkligen en kommun som identifierat sina behov och har sökt medel. Det var väldigt goda nyheter, det låter ju som att de har en tanke, säger Helene Öberg.

Bidraget för läxhjälp går att söka till och med den 31 augusti, så än finns det tid kvar för de skolor som inte utnyttjat möjligheten.

– Hoppet är ännu inte ute, säger Helene Öberg som också vill betona att läxhjälpen är en av ett flertal insatser som krävs.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons