Annons

20 bostadsinbrott hittills i sommar

Hässleholm. Hässleholm kommun har haft 20 bostadsinbrott hittills i sommar. Ändå är det en minskning jämfört med föregående sommar.
Hässleholm • Publicerad 28 juli 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Det är inte alltid inbrottstjuven behöver en kofot för att ta sig in – många dörrar står olåsta. Foto: Jonas Ekströmer
Det är inte alltid inbrottstjuven behöver en kofot för att ta sig in – många dörrar står olåsta. Foto: Jonas Ekströmer

Polisen i Hässleholm har fått in 36 anmälningar om bostadsinbrott hittills i år. 20 av dessa har inkommit de senaste två månaderna.

– Man kan säga att det sker en ökning på sommaren för att sedan gå ner lite och öka igen under hösten, säger förundersökningsledare Göran Wigermo som är specialiserad på bostadsinbrott.

Annons

Vildvuxna gräsmattor, brevlådor som svämmar över av post och tomma uppfarter är något som signalerar semester och fritt fram, menar han.

– Det syns väldigt snabbt om ett hus är bebott eller inte, säger Göran Wigermo.

Samtidigt skräms inte tjuvar av att hushållen är hemma heller. En olåst dörr eller fönster på vädringsläge är en riskfaktor.

– Det går inte att göra så mycket för att skydda sig mot inbrott. Förutom att låsa dörren och skaffa ett larm, säger han.

Många gånger begås inbrotten av kringresande ligor som under sommaren försörjer sig på att göra inbrott. Men eftersom så få av brotten klaras upp är det svårt att veta hur stor andel. Samtidigt har polisen hittills märkt av en minskning av bostadsinbrott sedan förra året.

– Vi har sett en minskning sedan Sverige stängde gränserna i vintras, säger Göran Wigermo.

Cornelia Thomasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons